25 octombrie 2024
ActualitateStatiile de ambulanta sunt asaltate de tot mai multe cazuri

Statiile de ambulanta sunt asaltate de tot mai multe cazuri

In perioada Sarbatorilor de Iarna, ambulantele fac fata cu greu solicitarilor. Unii cheama masina Salvarii pentru probleme banale, in timp ce altii ar putea avea nevoie, cu adevarat, de asistenta
medicala de urgenta. Statia de Ambulanta Bacau
a ramas cu numai 5 medici din 10.

Pentru personalul din statiile si substatiile de ambulanta ale judetului Sarbatorile de Iarna nu inseamna odihna si distractie ci munca in plus si stres mult mai mare decat in perioadele obisnuite ale anului. Din acest punct de vedere Craciunul 2008 nu a facut nici el exceptie. Si anul acesta telefoanele din dispeceratele statiilor si substatiilor s-au inrosit de numarul mare de apeluri facute din toate colturile judetului. aAu fost foarte multe viroze respiratorii si colici biliare, ne-a spus dr.Mariana Balan, medic primar al Statiei Centrale de Ambulanta Bacau. Predomina patologia pulmonara si digestiva. De Craciun, ne asteptam sa fie asa”. Numai Statia de Ambulanta Bacau a fost solicitata sa intervina in 115 cazuri. Dar daca majoritatea dintre ele au reprezentat, intr-adevar, o urgenta medico-chirurgicala, aceasta fiind prioritatea statiilor de ambulanta, restul au fost cazuri banale, a caror rezolvare intra in atributiile medicilor de familie. Dar persoanele in cauza au preferat sa nu mearga la acestia, cat ei au fost de gasit la cabinet, si sa astepte venirea sarbatorilor pentru a chema masina Salvarii. Si pentru a convinge personalul din statie ca viata lor este in pericol, s-au folosit de diverse tertipuri. aIn urma cu cativa ani, oamenii sunau numai daca era o situatie grava. Acum suna pentru orice. Si multi nu prezinta exact situatia. Tocmai in una din zilele Craciunului, cand este o adresabilitate mult mai mare, un barbat din Prajesti a chemat ambulanta pentru ca ail seaca la inimaa. Am insistat sa ne dea detalii, dar ne-a spus ca are dureri mari in zona inimii. Cum ar fi putut sa fie ceva foarte grav, ne-am deplasat la domiciliul lui cu un echipaj. Cand am ajuns la adresa indicata barbatul ne-a spus ca, de fapt, are la un picior o batatura care il doare de il seaca la inima!”.



Criza mare de personal

Evident, in timp ce personalul medico-sanitar isi pierde vremea cu asemenea cazuri, din vina celor care il induc in eroare, oricand este posibil sa apara o urgenta majora la care sa nu se poata interveni operativ, deoarece nu mai este disponibil niciun echipaj. aSe intampla ca la un moment dat sa nu fie in statie nicio masina, cu personalul aferent, a mai spus doctorita Balan. Normal, se impune ca tot timpul sa existe o echipa gata sa intervina la o urgenta de gradul zero”. Dar acest lucru este foarte greu de realizat, mai ales in ultima perioada, cand, pe langa fenomenul semnalat mai sus, statiile de ambulanta se confrunta si cu o acuta criza de personal medico-sanitar. aIn statia din Bacau din opt medici am ramas cinci, mai retinem de la doctorita Balan. Doi au reusit la rezidentiat iar unul a plecat la Iasi. Se duc sa lucreze in alta parte, mai ales in strainatate, unde sunt platiti mai bine. Daca inainte erau medici si asistenti, dar nu aveam masini, acum este invers”. Conform normelor sanitare europene la fiecare 30.000 de locuitori trebuie sa existe cate un medic care sa asigure asistenta prespitaliceasca de urgenta (prin statiile de ambulanta). Cum populatia judetului nostru numara peste 700.000 de persoane, rezulta ca ar trebui sa avem cel putin 25 de medici. Dar, in momentul de fata, Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Bacau dispune de numai 9 medici, din care unul este managerul unitatii iar altul, directorul medical al acesteia. Primul, insa, potrivit legislatiei sanitare, are voie sa desfasoare doar activitate manageriala iar celalalt are permisiunea ca jumatate din program sa lucreze pe autosanitare. Din cei 9 medici in activitate, 7 (cu tot cu managerul si directorul medical) sunt la Statia de Ambulanta Bacau iar cate unul la Substatiile Moinesti si Podu Turcului. Prin urmare, deficitul de medici, in total, este de 16. Dar mai este nevoie si de alti multi asistenti si dispeceri. Conducerea SJA Bacau a cerut suplimentarea schemei de personal cu aceste posturi, inca de anul trecut, dar aprobarea de la Ministerul Sanatatii nu a venit nici acum. aStatia de Ambulanta Bacau deserveste peste 300.000 de locuitori, ne-a spus, zilele trecute, dr.Adrian Colibaba, directorul medical al SJA Bacau. Prin urmare, numai la aceasta statie ne-ar trebui cel putin 10 medici, plus unul care sa fie coordonator de tura”.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img