Mii de bacauani au dorit sa participe, sâmbata, la mitingul aviatic organizat de Baza Aeriana 95, in onoarea patronului spiritual, capitanul aviator Alexandru Serbanescu.
La 70 de ani de la ultima batalia aeriana a aviatorului român, in Bacau a fost organizata o demonstratie aviatica extrem de spectaculoasa, care a reunit atât aeronave militare, cât si civile. Afluxul publicului aproape ca a blocat E85, sâmbata, in zona URA si greu se mai putea gasi un loc de parcare in apropierea unitatii de aviatie.
Pe platoul de lânga pista a fost amenajata o expozitie de tehnica militara in care bacauanii au putut admira aviaonele MiG21, elicoptere, masini radio si artilerie anti-aeriana. Copiii dar si adultii s-au catarat pe avioane sa se fotografieze, sub atenta supraveghere a cadrelor militare. O scurta ceremonie religioasa a dat startul evenimentelor.
Dupa defilarea personalului militar, un parasutist a adus, din vazduh, steagul Bazei Aeriene, care a fost ridicat pe un catarg. Avioanele superusoare au decolat si au zburat de mai multe ori pse deasupra aeroportului, urmate de avioanele IAR 99 SOIM. Un MiG 21 Lancer, sosit de la Fetesti, pilotat de generalul Catalin Bahneanu, fost comandant al unitatii bacauane, a facut demonstratii de virtuozitate. Elicopterele IAR 330 SOCAT au participat la un exercitiu de recuperare al unui pilot cazut in liniile inamice.
Militarii specializati in recuperare s-au luptat cu trupele adverse, tragând munitie de manevra, sub supravegherea avioanelor IAR 99. O nava Spartan a decolat si a lansat parasutisti iar, in incheiere, cele trei aviaone YAK52 ale “Iacarilor Acrobati” au ogerit un spectacol de virtuozitate. Aterizarea avioanelor a fost primita cu aplauze de miile de spectatori. La show au participat si masinile AUDI de la Cybernet, transportatorul oficial al mitingului aerian, care au insotit avioanele in timpul defilarii prin fata publicului.
Cine a fost Alexandru Serbanescu
Serbanescu a fost unul din asii aviatiei militare românesti in Al Doilea Razboi Mondial. Desi, initial s-a format ca vânator de munte, devine pilot militar si a participat la campaniile de pe Frontul de Est: Stalingrad, Dniepropetrovsk si Mariupol si la protejarea regiunii petrolifere Ploiesti impotriva raidurilor americane. A fost doborât in data de 18 august 1944, când grupul sau, compus din 12 avioane a angajat o lupta cu un numar de 16 avioane de vânatoare americane. Alexandru Serbanescu este doborât si cade in Valea Buzaului. La data mortii era pilotul cu numarul cel mai mare de victorii aeriene – 47 – din aviatia militara româna.