25 octombrie 2024
ActualitateDe Sarbatori, medicii recomanda cumpatare

De Sarbatori, medicii recomanda cumpatare

In fiecare an, in Noaptea de Ajun si in zilele urmatoare ale Craciunului, personalul medico-sanitar de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean nu a avut o clipa de zabava. La toate cele trei cabinete (medicina interna, chirurgie si ortopedie) pacientii au venit pe banda rulanta. Un numar destul de mare dintre ei au avut indigestii ca urmare a consumului in exces de preparate din carne de porc si a bauturilor alcoolice. Pentru a evita un asemenea necaz, care, in cazul celor cu un organism tarat, se poate solda chiar cu decesul, Autoritatea de Sanatate Publica face o serie de recomandari. Acestea ii vizeaza in primul rand pe bolnavii cronic si pe cei care au tinut post indelungat, astfel ca de Craciun unii dintre ei sunt tentati sa consume in exces carne de porc, preparate traditionale, maioneze, dulciuri etc., stropite din belsug cu bauturi alcoolice. Aceasta poate duce la dispepsii gastrointestinale (indigestii), crize de ulcer, acutizarea colecistopatiilor cronice (crize de fiere), infarct miocardic si la alte probleme de sanatate extrem de grave. Dar nu este lipsit de importanta nici sa tineti cont de niste recomandari privind aprovizionarea cu alimente. Acestea trebuie cumparate din surse autorizate sanitar-veterinar si sa fie in termenul de garantie, in caz contrar existand riscul imbolnavirii de trichineloza (prin consum de carne de porc netestata trichineloscopic), salmoneloza (prin folosirea oualor de rata la maioneze si creme) sau sa fie provocata o toxiinfectie alimentara. Daca sarbatorile vor fi petrecute in unitati de alimentatie publica, trebuie evitat consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplacute.
Elena Tintaru





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img