25 octombrie 2024
ActualitatePensionarii vor avea garantat un venit minim

Pensionarii vor avea garantat un venit minim

Pensia sociala, minima, garantata va fi de 350 lei. Cei care au sub aceasta suma vor primi diferenta in completare pana la cuantumul pensiei sociale. In judetul Bacau aproximativ 600 de batrani au pensie ori indemnizatie de sub 50 lei.

Asa cum pentru familiile, care nu dispun de nicio sursa financiara, de multi ani se asigura din bugetul de stat un venit minim garantat, tot astfel incepand cu 2009 persoanele cu pensii foarte mici vor beneficia de acelasi drept. Noua guvernare preconizeaza ca din bugetul asigurarilor sociale de stat sa fie majorate mai mult pensiile mici si mai putin cele mari. Pana acum procentul de indexare a punctului de pensie era aplicat in egala masura tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor. Astfel, de fiecare data discrepanta dintre pensiile mari si cele mici ramanea aceeasi. De anul viitor pensionarii cu venituri mici vor avea garantata in plata o pensie de cel putin 350 lei. aPractic, celor care au pensii sub acest cuantum li se va da diferenta pana la suma de 350 lei, ne-a declarat Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Pentru ceilalti pensionari, este posibil sa se mearga pe o majorare mai mica a valorii punctului de pensie, decat s-a facut pana acum”.

Taranii, cei mai saraci



Ultima majorare, cu 20 la suta, a punctului de pensie a fost facuta la 1 octombrie 2008. Astfel, valoarea punctului a crescut de la 581,3 lei la 697,5 lei. In plus, cu alte cateva procente au fost indexate pensiile celor care au lucrat in grupe superioare de munca. Toate acestea au insemnat un efort financiar considerabil pentru bugetul asigurarilor sociale. aFata de luna septembrie, cheltuielile cu plata pensiilor in octombrie au crescut cu 19,5 la suta, a mai declarat directorul CJP Bacau. Daca in septembrie a fost achitata o suma totala de 77.334.078 lei, in octombrie s-au platit 92.358.900 lei”. Totusi, aproximativ 30 la suta dintre cei pensionati inainte de 1 aprilie 2001 au beneficiat de o majorare mai mica de 20 la suta. Este vorba despre acele persoane care au avut salarii mici sau vechime incompleta si al caror punctaj real, rezultat in 2005, dupa recalculare, le-a dat un cuantum de pensie sub cel aflat in plata. Ele nu au primit ulterior majorarile succesive ramanand la nivelul pensiei din 2005. Cu ultima indexare, mult mai consistenta, in sfarsit, au ajuns la un cuantum, conform punctajului real, mai mare decat cel in plata. Dar cei mai vitregiti in ce priveste cuantumul pensiei sunt agricultorii. Chiar daca in urma cu mai multa vreme pensiile agricultorilor s-au dublat, veniturile lor nu sunt deloc de invidiat. Cei 27.088 pensionari de CAP nu duc o viata lipsita de griji. Printre ei sunt persoane care au cele mai mici venituri, provenite din pensie. In urma unei statistici recent intocmite de catre Casa Judeteana de Pensii s-a constatat ca aproximativ 600 de batrani au pensie sau indemnizatie sub 50 lei, din care majoritatea mai primesc si un ajutor social ori au animale sau teren agricol. Dar multi dintre ei, chiar daca au pamant, nu dispun de forta si mijloacele necesare pentru a-l lucra. Femei batrane din Parava ori Sascut trebuie sa se descurce in fiecare luna cu doar 30 sau 40 de lei. Unele primesc chiar 4 lei sau 7 lei. Ele sunt urmase ale unor titulari de drepturi prevazute de legile speciale, precum cele ale deportatilor, care, la randul lor, nu au contribuit la bugetul asigurarilor sociale. Dincolo de faptul ca nu au acumulat vechime in munca, deci nu au cotizat la sistemul public de pensii, este cert ca batranii in cauza nu pot trai cu un venit de 4 sau 7 lei.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img