25 octombrie 2024
ActualitateSpitalele au ajuns la fundul sacului

Spitalele au ajuns la fundul sacului

Diferenta de bani va veni pana in 10 ianuarie, daca nu si mai tarziu. Pentru ca tariful pe caz ponderat (rezolvat) a ramas acelasi din noiembrie 2007 iar cheltuielile de personal au crescut foarte mult, Spitalul de Pediatrie dar si Spitalul Judetean de Urgenta raman cu foarte putini bani pentru celelalte cheltuieli. Majorarea tarifului pe caz ponderat se impune a fi facuta urgent.

Finantarea spitalelor, din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, pe aceasta luna este mult mai modesta decat a fost pana acum. Si este de asteptat sa fie la fel si in ianuarie daca nu si in februarie. „De la Casa de Asigurari de Sanatate ne-au fost platite serviciile pana la 30 noiembrie, inclusiv regularizarea pentru ceea ce am efectuat in plus fata de contract, la nivelul trimestrului trei, ne-a spus Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Pentru decembrie, insa, suma alocata de Casa este mult mai mica fata de cea acordata in lunile anterioare. Practic ne-a dat mai putin de jumatate din bugetul contractat. Diferenta se va plati pana in 10 ianuarie, ni s-a spus”. La aceasta problema se adauga alta. Bugetul asigurarilor sociale de sanatate, ca si in anii anteriori, si pentru 2009 va fi aprobat peste o luna, doua sau chiar mai mult. „Aceasta va insemna ca pana atunci vom primi lunar 8,6 la suta din bugetul pe 2008 si ca tariful pe caz ponderat, care din noiembrie 2007 nu a mai fost majorat, corespunzator cresterii preturilor, va fi mentinut, mai afirma Dan Stoica. Acest tarif deja nu mai este satisfacator de cateva luni bune, respectiv nu acopera cheltuielile pe care le efectuam cu spitalizarea pacientilor”.



Aproape toti banii se duc pe salarii

Cresterea tarifului pe cazul ponderat (rezolvat) se impune urgent cu atat mai mult cu cat dupa 1 iulie, in SJU Bacau, ca, de altfel, in toate spitalele, a fost introdusa o noua grila de salarizare care a dus la alocarea unei sume mult mai mari din bugetul lui pentru cheltuielile de personal. La Spitalul Judetean de Urgenta acestea reprezentau, inainte de aplicarea grilei, sub 50 la suta din totalul cheltuielilor unitatii. Ulterior, ele au ajuns la aproape 65 la suta. Cat priveste Spitalul de Pediatrie, aici situatia este si mai ingrijoratoare. Dupa aplicarea noii grile care inseamna majorarea cu 23 la suta a fondului de salarii, unitatea medicala nu ramane cu aproape nimic din suma contractata cu Casa de Asigurari de Sanatate. Lunar, aceasta i-a dat un milion de lei, suma reprezentand valoarea serviciilor contractate cu el. Incepand din octombrie, cand s-a introdus noua grila, pentru acoperirea celorlalte cheltuieli (medicamente, materiale sanitare, alimente, uitilitati etc.) mai are la dispozitie doar 90.000 lei, deoarece 910.000 lei se duc pe cheltuielile de personal (salarii si impozitele aferente), adica peste 90 la suta din fondul alocat din bugetul asigurarilor de sanatate. Prin transferarea de la 1 ianuarie la consiliile locale a personalului medico-sanitar din cabinetele scolare, ponderea cheltuielilor de personal va mai scadea, insa nu semnificativ iar masura nu va aduce mai multi bani spitalului, deoarece din bugetul asigurarilor de sanatate vor veni aceleasi fonduri pana ce el va fi modificat. „Stam rau cu banii, ne-a declarat doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Veniturile au ramas aceleasi, in timp ce toate produsele si utilitatile de care are nevoie spitalul s-au scumpit foarte mult”. Conducerile spitalelor mai spun ca majorarea tarifului trebuie sa fie consistenta pentru ca unitatilor sa le ramana suficienti bani pentru celelalte tipuri de cheltuieli, altele decat cele cu salariile. „In cazul spitalului nostru trebuie sa creasca tariful pe caz ponderat cu macar 15 la suta, considera managerul SJU Bacau. Dupa introducerea noii grile de salarizare, pentru celelalte tipuri de cheltuieli nu mai putem aloca sume satisfacatoare. Deja avem unele probleme in acest sens si lucrurile sunt din ce in ce mai stranse”.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img