16 noiembrie 2024

Examenul maturitatii bate la usa. Mii de elevi, la Bacalaureat

S-au finalizat inscrierile candidatilor la prima sesiune de Bacalaureat din acest an. Conform datelor de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, vor sustine examenul maturitatii, in vara, peste 6.700 de elevi care au absolvit cursurile liceale.

La Bac-ul din vara, sunt asteptati sa participe circa 7.500 de candidati, tinând cont si de faptul ca acum se prezinta la examen si absolventii de liceu care anul trecut nu au fost admisi. Probele orale incep pe 10 iunie, cu evaluarile competentelor lingvistice in limba româna, apoi vor fi competentele digitale (16 – 20 iunie) si cele lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (23 – 27 iunie). Probele scrise incep pe 30 iunie si se termina pe 4 iulie. Primele rezultate se publica pe 7 iulie. Patru zile mai târziu, pe 11 iulie, vor fi afisate rezultatele finale.



Probe diferentiate

Probele orale sunt aceleasi, indiferent de profilul si specializarea absolvite. Probele scrise sunt insa diferentiate. Comuna este doar proba scrisa la Limba si literatura româna. Celelalte doua probe scrise sunt diferite in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza: proba obligatorie a profilului este Matematica (pentru profilul real) sau Istoria (pentru profilul uman), iar pentru proba la alegere a profilului se poate opta pentru Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica (pentru profilul real) si Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie (pentru profilul uman).

Examenul de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut toate probele orale si cele scrise, au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre probele scrise si cel putin media generala 6. La probele orale se dau doar calificative (mediu, experimentat si avansat).

Elevii care, pe parcursul anilor de studiu din liceu, au obtinut rezultate la examenele cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine si/sau a celor de competente digitale, pot solicita echivalarea notelor (calificativelor) si nu mai sustin probele orale la aceste discipline.

Frauda sau tentativa de frauda anuleaza examenul

Elevii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati.

Bac pe bani
Candidatii din promotiile anterioare, care au sustinut de cel putin doua ori examenul de bacalaureat si care se prezinta la toate probele achita suma de 230 de lei. In celelalte cazuri, când se sustin anumite probe, stabilirea sumei de plata pentru fiecare examen se face diferentiat, in functie de numarul probelor date, luându-se in calcul toate cheltuielile necesare examinarii. Aceste cuantumuri se stabilesc de catre comisia de examinare, cu acordul Inspectoratului Scolar.

Cea de-a doua sesiune de Bacalaureat este programata in perioada 18 august – 4 septembrie. Pentru inscrierile la Bac-ul de toamna, candidatii trebuie sa se prezinte intre 14 si 18 iulie. Prima proba, orala, la limba si literatura româna, este programata intre 18 si 19 august, proba orala a competentelor lingvistice intr-o limba straina, intre 19 si 20 august, iar cea de competente digitale, intre 21 si 22 august. Probele scrise incep pe 25 august si se termina pe 29 august. Primele rezultate vor fi afisate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 4 septembrie.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014