24 octombrie 2024
ActualitateVanzatori de porci alungati din targuri

Vanzatori de porci alungati din targuri

Unii au improvizat un targ langa cel autorizat

Taranii care vor sa vanda porci in targ nu au nici o sansa sa scape de filtrele Politiei si ale inspectorilor de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. „Potrivit legislatiei, porcii crescuti in gospodarie nu mai pot fi vanduti in targuri. Ei pot fi taiati de proprietari, carnea urmand a fi consumata doar in familie”, explica dr. Sorin Ivanciu, directorul adjunct al DSVSA Bacau. Cum unii tarani nu inteleg acest lucru, ei au fost fortati sa faca cale intoarsa, inainte sa ajunga in targ si sa gaseasca clienti pentru porcii pregatiti pentru vanzare. „Ne-am orientat in primul rand spre targul din Onesti, care este cel mai mare din zona. Impreuna cu Politia s-au facut filtre in toate comunele de pe langa Onesti. Acolo unde au fost gasiti cetateni cu porci pregatiti pentru vanzare, ei au fost trimisi acasa”, spune dr. Ivanciu.



Targ de porci ad-hoc

Atat veterinarii cat si politistii au iesit pe teren inca de la ora 4.00. Datorita eforturilor conjugate, pana la ora 10.00 nici un proprietar nu a reusit sa-si expuna porcul in targul din Onesti. Suparati foc ca nu sunt lasati sa castige un ban de Sarbatori, unii cetateni au facut in targ improvizat, nu departe de cel autorizat. „S-a intervenit imediat, iar persoanele gasite vinovate au fost sanctionate”, spune dr. Ivanciu. Potrivit legii, amenzile aplicate in aceste situatii se ridica pana la patru milioane de lei vechi.

Si politistii
au impartit amenzi

Tot la fel s-a procedat si la un alt targ autorizat din judet, cel de la Racaciuni. Si aici veterinarii si politistii au fost pe faza ca nu cumva sa se vanda porci. „La Racaciuni s-a aplicat o sanctiune pentru nerespectarea legislatiei in vigoare. Cetatenii trebuie sa fie constienti si sa inteleaga ca este interzis sa aduca porcul in targ. Aceasta regula nu se aplica in cazul celorlalte animale”, sustine directorul adjunct al DSVSA Bacau. Si politistii au intervenit in cateva situatii si au impartit sanctiuni contraventionale. „S-au dat amenzi unei persoane care avea sase porci fara documente de provenienta. Un alt cetatean venise in targ cu doi vitei, iar altul intentiona sa vanda 11 porci pentru care nu avea documente”, ne spune subinspectorul Narcisa Butnaru, ofiterul de presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img