24 octombrie 2024
ActualitateDelicventa juvenila a atins cote alarmante / Minori infractori

Delicventa juvenila a atins cote alarmante / Minori infractori

Delicventa juvenila a anregistrat cote alarmante in judetul nostru. Tot mai multi minori sunt implicati in activitati infractionale, iar acest lucru este dovedit de statisticile Inspectoratului de Politie. Lipsurile materiale acutizate si generalizate, problemele de ordin social si familial sunt cauze hotaratoare pentru viitorul unui copil, care neglijat de parinti, ajunge, inevitabil, un infractor.

Din studiile efectuate, s-a ajuns la concluzia ca principalele cauzele care duc la inregistrarea acestor cazuri de delicventa in randul copiilor sunt: consumul de alcool al minorilor, an anumite amprejurari ori ocazionat de anumite evenimente, lipsa mijloacelor de existenta coroborata cua gradul scazut de educatie al autorilor si victimelor, promiscuitatea unor relatii inter-umane (anturaje suspecte etc.), perpetuarea unor stari negative de lucruri – din ce an ce mai multe familii pleaca an strainatate, sezonieri sau pe perioade mai lungi, si asi lasa copiii an angrijirea, fie a rudelor, fie a vecinilor, care se ocupa prea putin sau deloc de educatia si supravegherea lor.



Furturile si talhariile sunt in top

In urma cercetarilor efectuate la fata locului, dintre infractiunile comise de minori cele mai multe se inscriu la categoria furturilor si talhariilor. Cele mai multe fapte savarsite de copii sunt cu aspect pecuniar. Bianca F., de 14 ani, din Bacau, a fost prinsa de politisti in timp ce a smuls din mana unei batrane de 70 de ani o geanta, in care mai avea suma ramasa din pensie, aproximativ 200 de lei si o serie de documente personale. Un alt tanar de numai 18 ani risca sa-si petreaca o parte din viata in inchisoare dupa ce a fost acuzat de talharie si furt. Florin M., din comuna Bucium, a comis mai multe infractiuni de acest gen in perioada 2007-2008, iar in urma cercetarilor extinse s-a dovedit ca el este autorul unei alte talharii, din 22 iunie a.c., a carei victima a fost Roxana J. Aflata pe malul raului Casin la plaja, fetei i-au fost sustrase un telefon mobil si lantisorul de aur de la gat. Infractorul a fost retinut in baza de ordonanta, iar acum se afla in arestul Inspectoratului de Politie din Bacau. Silviu George S., de numai 13 ani, din Bacau, a fost prins in timp ce spargea un Renault Megan. S-au extins cercetarile si s-a stabilit ca el este autorul a cinci furturi din autoturisme. Prejudiciul creat de acesta nu a fost evaluat inca. Toate dosarele aflate pe masa lucratorilor de la Biroul de Investigatii a Politiei Municipiului au fost conexate, iar pe numele micului infractor a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.a Iar aceste cazuri sunt doar cateva din cele aflate in evidenta organelor de la Biroul de Investigatii Criminale. aSi, ca mod de operare, infractiunile de furt sunt, de cele mai multe ori, asemanatoare celor savarsite de adulti, in cazul delicventei juvenile exista anumite particularitati: valoarea mai mica a bunurilor furate, an genere obiecte mici si usor vandabile, ingeniozitate an comiterea acestor fapte – prin locuri inaccesibile unor infractori majori, curaj deosebit an folosirea de procedee periculoase de escaladare”, spune cms. Valerica Manole, de la Compartimentul Preveniri a Inspectoratului de Politie Bacau. Diversificarea formelor de manifestare a delincventei juvenile din ultimii ani, impune realizarea de eforturi an scopul gasirii celor mai eficiente mijloace de contracarare a efectelor nocive ale acestui fenomen. an cadrul Programului national de prevenire si combatere a acestui fenomen si a victimizarii minorilor, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a initiat prin Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, Proiectul aTineri impotriva delicventei”. Proiectul ofera sansa tuturor tinerilor, indiferent de mediul din care provin, sa identifice si sa remedieze problemele din scolile si comunitatile carora le apartin.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img