24 octombrie 2024
ActualitateSprijin de stat pentru intreprinderile care risca investitii

Sprijin de stat pentru intreprinderile care risca investitii

Investitiile de peste 30 milioane de euro, apte sa ofere minimum 300 de locuri de munca, vor
beneficia de un sprijin substantial din partea statului. Ajutorul financiar va fi acordat pentru sustinerea investitiilor initiale, cu conditia ca societatile investitoare sa nu fie din categoria celor aflate in dificultate, cu datorii la bugetul de stat.

In cazul investitiilor al caror cuantum se situeaza sub 50 milioane de euro, sprijinul oferit de stat nu poate depasi jumatate din costurile necesare investitiei initiale sau din costurile pentru salarii pentru o perioada de doi ani cu personalul proaspat angajat. Plafonul maxim al ajutorului de la buget este de 22.5 milioane euro pentru zona Bucuresti-Ilfov si de 28.125 milioane euro pentru restul regiunilor din tara. Fondurile vor fi gestionate de Ministerul Economiei si Finantelor. Daca este vorba de proiecte de investitii care trec de plafonul de 50 de milioane de euro, ajutorul de stat va fi calculat prin ajustarea plafonului regional, in functie de cuantumul costurilor eligibile. Pentru investitiile al caror cuantum este situat sub echivalentul in lei al sumei de 50 milioane de euro, este aplicat plafonul regional, in timp ce pentru costuri cuprinse intre 50-100 milioane de euro este luata in calcul doar o jumatate din acest plafon. Nu in ultimul rand, daca sunt vizate investitii de peste 100 milioane de euro, sustinerea din partea statului va fi in cuantum de 34% din plafonul regional.



Plan pe 4 ani

Bugetul total calculat pentru aceasta schema de sprijin a investitorilor a fost estimat la un miliard de euro, pentru o durata de 5 ani, intre 2009-2013. Aceste subventii fac parte dintr-un plan amplu de combatere a crizei economice, ale carei efecte depline vor fi resimtite in Romania, conform estimarilor, abia incepand cu lunile martie-aprilie ale anului viitor. In contextul in care deja se prefigureaza concedieri masive in toate ramurile economiei, sustinerea investitiilor este vitala pentru a combate, macar in parte, impactul negativ al perioadei de criza.
Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img