24 octombrie 2024
ActualitateAmanare costisitoare / Pensionarii bacauani au pierdut 20 de milioane euro

Amanare costisitoare / Pensionarii bacauani au pierdut 20 de milioane euro

Peste 74.000 pensionari care au lucrat in conditii grele vor trebui sa astepte un an pana ce vor primi sporul cuvenit pentru toata perioada acumulata. Se va aplica doar ordonanta care prevede o majorare mult mai mica, doar pentru fiecare an de spor de grupa, si care va fi aplicata in patru transe. Abia de la 1 ianuarie 2010 pensionarii vor beneficia de diferenta de bani. Ordonanta genereaza discriminari.

Dupa ce inainte de alegerile parlamentare i-a lasat sa creada ca vor beneficia de sporurile considerabile la pensie incepand cu 1 ianuarie 2009, prevazute de o lege, acum Guvernul decide ca aceasta sa nu mai fie pusa in practica la data mentionata in actul normativ respectiv. Chiar in preajma Sarbatorilor de Iarna guvernantii au hotarat ca majorarea pensiilor in raport de vechimea acumulata in grupa I si a II-a de munca sa fie amanata pentru 1 ianuarie 2010. Din judetul Bacau nu mai putin de aproximativ 74.000 de pensionari care au lucrat in conditii grele, respectiv in grupa I sau a II-a de munca, ar fi trebuit sa primeasca de la 1 ianuarie 2009 pentru aceasta bani in plus la pensie. Astfel, pentru cei care au acumulat vechime in grupa I punctajul de pensie pentru fiecare an trebuia sa fie indexat cu 50 la suta. Cei care au muncit in grupa a II-a ar fi trebuit sa beneficieze de o crestere cu 25 la suta a punctajului anual, pentru perioada cat au lucrat in conditii deosebite. Masura ar fi trebuit aplicata in toate cazurile, chiar daca un pensionar are doar o luna vechime in grupa superioara de munca. Din cele 74.000 de dosare de pensie, peste 55.000 vor fi recalculate, conform noilor reglementari, automat din calculator. In celelalte 18.500 de dosare calculul va trebui facut manual. aAceste dosare contin si baza de date construita din 2001 incoace iar pentru o perioada de cel putin patru ani de atunci nu este pusa la punct. Va trebui sa luam dosar cu dosar pentru a restaura toate perioadele de grupa superioara, deoarece in fisierele noastre din calculator unele nu se mai gasesc. Sunt perioade pe care va trebui sa le reconstituim, astfel ca va dura mult. Daca s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie 2009, exista riscul ca pensionarii care nu au situatia clara sa nu primeasca majorarea, iar restul de 60-70 la suta sa beneficieze de ea”, justifica Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau, decizia Guvernului. Daca lucrurile stau intr-adevar asa, ele s-au stiut din capul locului, inca de cand legea a fost publicata. Dar guvernantii le-au tinut sub tacere pana dupa alegeri, pentru a nu-si pierde o parte insemnata din electorat pe care o reprezinta pensionarii.



Pierderi de milioane de lei vechi

Si, totusi, pana la urma totul se reduce la bani. aLegea a fost adoptata in 4 octombrie si a fost publicata la inceputul lunii noiembrie. Ea nu a fost trecuta in proiectul de buget pe 2009″, mai spune directorul CJP Bacau. Aplicarea ei de la 1 ianuarie 2009 ar fi insemnat un efort financiar la nivelul intregii tari de aproximativ 800 milioane euro. Impartit la cele 40 de judete, fiecaruia dintre ele ar fi trebuit sa i se aloce, in medie, 20 milioane euro. Punerea in practica a legii a fost amanata, dar peste 10.500 de pensionari dintre cei 74.000 beneficiaza din luna octombrie de o alta majorare a pensiei tot ca urmare a faptului ca au lucrat in grupa superioara de munca. Potrivit Ordonantei de Urgenta 100/2008, pensionarilor care au peste cinci ani vechime in conditii grele li se acorda o majorare de 0,50 la suta, respectiv 0,25 la suta, a punctajului pentru fiecare an de spor dat la perioada realizata in grupa superioara de munca. Persoanele care au iesit la pensie in perioada anterioara datei de 1 ianuarie 1991 primesc deja din octombrie majorarea amintita. Pentru cei care s-au pensionat intre anii 1991 si 1996, inclusiv, majorarea aferenta anilor acumulati in grupe superioare de munca va fi aplicata, insa, in luna februarie 2009. Cei care au iesit la pensie in perioada 1997-31.03.2001 se vor bucura de bani mai multi, cuveniti ca urmare a faptului ca au lucrat in conditii grele, incepand cu luna iunie 2009 iar cei pensionati in intervalul 1.04.2001-30.09.2008, in octombrie 2009. In schimb, cei care se pensioneaza dupa 1 octombrie 2008 beneficiaza de sporul de grupa din momentul pensionarii. aCei nou inscrisi la pensie vor primi automat sporul prevazut de ordonanta, a declarat directorul CJP Bacau. Este avantajul lor, dar nu-i singura discriminare pe care o genereaza legislatia noastra”.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img