24 octombrie 2024
ActualitateAlesii numara contabilii, dar nu dau bani Restructurare la Protectia Copilului...

Alesii numara contabilii, dar nu dau bani Restructurare la Protectia Copilului

Luna trecuta, pentru prima oara in ultimii patru ani, angajatii DGASPC nu si-au luat salariul la timp si au vrut sa faca miting. CJ le-a dat bani de salarii, dar a decis sa reduca personalul. Mai mult, alesii judetului au cerut, daca tot nu sunt bani, sa fie angajata o firma de audit care sa le spuna daca DGASPC are sau nu prea multi angajati.

Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si-au luat salariul cu o luna intarziere, ceea ce nu s-a mai intamplat de multi ani. Sindicatele au anuntat ca vor face miting in fata Prefecturii daca nu-si vor primi banii. Liderii au actionat la reprosurilor angajatilor, care erau disperati ca nu-si pot plati creditele luate de la banci si ii acuzau ca nu le apara drepturile. Dar pentru ca sindicatul a indraznit sa miste in front, in sedinta CJ din noiembrie, cand s-au aprobat banii pentru salarii, i s-a cerut Directiei de Buget-Finante sa faca o evaluare a institutiei. Luni, 8 decembrie, pe ordinea de zi a CJ s-a aflat un proiect privind modificarea organigramei DGASPC, conform careia directia pierdea 12,5 posturi. Consilierii nu au fost multumiti.



Cica asistentii maternali sunt multi

Tot Viorica Marcu, constatand ca „exista un numar mare de asistenti maternali profesionisti” (AMP), a vrut sa stie care sunt costurile intretinerii copiilor dati in grija AMP, comparativ cu alte servicii, apoi si-a indreptat atentia spre Serviciul financiar al DGASPC, insistand pe faptul aca are 19 salariati, desi in fiecare centru exista 1-2 contabili”. Marcu a dat si un exemplu concret: CRRN Racaciuni, care are 1 economist, 1 administrator si 1 magaziner. Ne intereseaza mai putin contabilii, dar trebuie spus ca CRRN Racaciuni are peste 100 de beneficiari si numeroase ateliere in care bolnavii fac ergoterapie. Cand e vorba insa de costurile pe care le presupune ocrotirea copiilor in familii de asistenti maternali, cred ca nu costurile ar trebui sa ne intereseze, ci calitatea serviciilor. Asta daca vrem sa nu ne trezim peste cativa ani cu alte serii de adolescenti inadaptati, devianti, dependenti. Alesii poate nu-si amintesc, dar una dintre conditiile acceptarii in UE a fost desfiintarea orfelinatelor-mamut. Pentru europeni, nu banii sunt prioritari atunci cand e vorba de protectia copilului, ci respectarea dreptului la o familie si la dragoste.
aAuditare” pentru micul dejun

Reducerea cheltuielilor a devenit, in contextul crizei, o obsesie pentru alesii judetului. Si cei de stanga, si cei de dreapta vor asistenta sociala cu economie. Pai daca vorbim de economie, atunci propunerea lui Nicu Sapca, PD-L, pare de-a dreptul ciudata. Democrat-liberalul vrea ca DGASPC sa fie supusa auditarii ade catre o firma specializata pentru a sti exact, poate numarul de angajati e prea mic sau prea mare” si unde se pot face reduceri. Nu a spus nimic despre costuri! Exista deja, in Romania, standarde obligatorii privind protectia copilului, care au fost elaborate de specialisti, exista si niste standarde europene spre care aspiram. Le-a citit cineva? Mai exista o strategie nationala, care incearca sa respectele cerintele UE. Alesii sunt preocupati de altceva: sa faca economie angajand un auditor. Asta in conditiile in care DGASPC avea datorii de zeci de miliarde catre furnizorii de alimente si utilitati. Si pana la auditare, dorind sa nu ia o decizie gresita, consilierii au amanat proiectul care viza modificarea organigramei DGASPC. Ei au aprobat, la insistenta lui Sorin Brasoveanu, doar infiintarea Centrului de pregatire pentru o viata independenta a persoanelor cu dizabilitati „Minerva” Buhusi”, care trebuie sa-si inceapa activitatea la 1 ianuarie, si transferarea tinerilor cu handicap de la „Pinochio” la „Minerva”.
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img