Deși nu are posibilități turistice deosebite, Bacăul dispune însă de câteva locuri splendide. Unul dintre ele este Lacul Bacău II, arie naturală protejată aflată în custodia Centrului Regional de Ecologie. Însă, ca peste tot în România, unii dintre concetățenii noștri demonstrează din plin că civilizația nu a mai trecut granița de la vest. Bilanțul unei ecologizări: trei remorci de deșeuri pe doi kilometri.
Ce fac unii atunci când termină de băut un bidon conținând orice fel de băutură? Evident, îl aruncă. La fel se întâmplă și cu pachetele goale de țigări, pungile de plastic sau alte asemenea deșeuri. Și unde este cel mai bun loc pentru aruncat? Ați ghicit. În natură. Studiile cercetătorilor spun că un PET sau o sacoșă din plastic se menține 500 de ani fără a se descompune, poluând din cauza compoziției chimice. Pe de altă parte, alte studii spun că, deși numărul locuitorilor de pe planetă crește, nivelul de inteligență rămâne constant. Și aș adăuga că și cel al civilizației.
Pescuit printre colace de closet
Sâmbătă, Centrul Regional de Ecologie, împreună cu elevi de la Colegiul Tehnic D. Mangeron și cu voluntari de la aVeniti cu Noi și aIubim Natura, a organizat o acțiune de ecologizare a ariei naturale protejate Lacul Bacău II. În urma acțiunii s-au strâns trei remorci de deșeuri. La prima vedere, ar putea fi o veste bună. Iată că Bacăul produce și el ceva: gunoi. Mult și într-o gamă diversificată, mergând de la colace de closet până la prezervative folosite. Toate aruncate pe aproximativ 2 kilometri de către iubitorii de natură și de pescuit, mai mult sau mai puțin sportiv.
Am amintit de pescari pentru că aceștia nu au mișcat nici măcar un deget să ajute voluntarii în a curăța locul în care, până la urmă, ei își petrec cea mai mare parte a timpului liber. Ba mai mult, atunci când nu se holbau în undiță cu jind, se uitau oarecum distrați și mirați că niște tineri înarmați cu saci menajeri prestează activități de genul acesta.
Panouri de informare
Cu ocazia ecologizării, CRE a amplasat și un panou de informare care conține o hartă a ariei naturale protejate, informații despre patrimoniul natural și importanța zonei, precum și regulile pe care vizitatorii trebuie să le respecte pe Lacul Bacău. Potrivit lui Gabriel Grițcu, coordonator CRE, astfel de panouri vor fi amplasate și în decursul acestei săptămâni în alte trei locații din perimetrul ariei.
Dincolo de potențialul turistic și de recreere al zonei, aria naturală protejată are o faună impresionantă: 147 de specii de păsări, 34 de specii de mamifere, amfibieni și reptile și 22 de specii de pești. N-ar fi păcat să le îngropăm în deșeuri, iar peste câțiva ani să respirăm doar cu ajutorul aerului condiționat?
Ionuț Avram
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.