22 octombrie 2024
ActualitateZeci de mii de bacauani, obligati de RAGC sa stea la „comun";...

Zeci de mii de bacauani, obligati de RAGC sa stea la „comun”; / Gata cu racordul separat la conducta de apa rece

Fata de perioada verii numarul cererilor de bransare individuala la conducta de apa a scazut de 10 ori. Chiar si asa 13 la suta dintre bacauani sunt racordati separat. RAGC nu mai permite construirea de camine de apometru acolo unde cel propriu nu mai suporta alte racorduri.

Cantitatea mai mare ori mai mica de apa (coeficient de corectie) pe care o suportau in fiecare luna in plus fata de ceea ce inregistrau apometrele din apartament i-a determinat pe multi bacauani sa se desprinda de conducta comuna. Si anul acesta, inca de la inceputul primaverii, imediat ce vremea a permis, tot mai multi si-au montat conducta individuala pana in caminul de apometru al Regiei Autonome de Gospodarie Comunala (RAGC) si si-au instalat aici contor, care inregistreaza consumul real de aceasta data, din locuinta. In vara RAGC a fost luata cu asalt de catre locatari care s-au decis sa se rupa de apometrul comun si locuintele lor sa fie bransate individual la reteaua de apa. Zilnic, in medie, la RAGC au fost depuse 10-15 cereri pentru bransament individual din partea consumatorilor care locuiesc la bloc. Dupa ce a dat frigul numarul cererilor s-a rarit considerabil, el ajungand la 1-2 pe zi, dar nu pentru ca nu sunt conditii meteorologice favorabile efectuarii bransamentului individual ci una din explicatii ar fi ca RAGC este restrictiva la aprobarea solicitarilor. Dar chiar si asa in prezent s-a ajuns ca 13 la suta din totalul apartamentelor din municipiul Bacau sa aiba racord separat la reteaua de apa. Daca acum cativa ani, numarul apartamentelor cu bransament individual era de cateva sute, in prezent sunt separate 7.700 din totalul de 59.546, cate sunt in Bacau.



Scari intregi
racordate separat

Coeficientul de corectie este un subiect spinos in asociatiile de proprietari. Putini presedinti si administratori s-au implicat in rezolvarea acestei probleme. Cei mai multi se multumesc sa aplice coeficientii de corectie, in loc sa descopere sursa diferentelor dintre consumul real de apa rece si cel declarat de locatari. Sefii asociatiilor invoca refuzul locatarilor atunci cand se solicita verificarea apometrelor din locuinte. In astfel de cazuri, diferenta de consum ar trebui repartizata numai apartamentelor in care nu s-a permis accesul. Pentru a nu si-i ridica in cap pe proprietarii recalcitranti, presedintii si administratorii aleg solutia cea mai comoda: sa imparta tuturor paguba. Nu este de mirare, asadar, ca tot mai multi proprietari de apartamente incearca sa scape de cheltuielile la comun si doresc racord separat la reteaua de alimentare cu apa potabila. aDoritori sunt multi, ne-a declarat Valentin Sandu, administratorul Asociatiei de proprietari 202. Pe fiecare scara de bloc sunt proprietari care au reusit aceasta, insa este din ce in ce mai greu. Pretul pentru racordare este mare, cam 1000 de lei de apartament, in functie de etaj.” In aceasta asociatie, coeficientul de corectie nu este foarte mare, deoarece pierderile de apa au fost eliminate, iar asmecherii” au picat in plasa. aAm facut controale in apartamente si i-am descoperit pe cei care aveau racord la apa inaintea apometrelor. Un proprietar isi legase astfel masina de spalat, dar l-am pus sa plateasca din urma”. In Asociatia de proprietari 108 sunt scari intregi cu apartamentele racordate separat la reteaua de apa. aNici nu mai este loc in camine, spune administratorul acesteia. Cu cat sunt mai multi cu racord separat, cu atat mai bine, fiindca ies diferente foarte mici intre apometre. Din pacate, RAGC nu mai da aprobare decat celor care isi monteaza centrala termica de apartament. Ar trebui sa le dea voie oamenilor sa faca noi camine si sa scapam de discutii”.

Pentru unii, muma,
pentru altii, ciuma

Unii dintre cei care nu s-au grabit pentru a prinde un loc in caminul de apometru al RAGC de la bransamentul de scara nu vor avea sansa sa plateasca, in sfarsit, doar ceea ce consuma. Si aceasta deoarece conducerea RAGC a decis sa aprobe solicitarea doar in cazul in care, invoca ea, permit conditiile tehnice. aDaca in caminul nostru de apometru mai exista loc pentru alte bransamente individuale, atunci se aproba cererile in ordinea depunerii lor, declara Petrus Radulescu, directorul adjunct al RAGC. Noi mergem la fata locului si vedem daca este posibila montarea altor bransamente. Procedam asa, deoarece am constatat ca unii locatari care si-au facut racord separat nu au tinut cont ca trebuie sa il puna intr-o ordine. Astfel, nu este exclus ca ordonand bransamentele existente sa se mai faca loc pentru altele. Daca nu exista insa loc, nu se accepta sa se construiasca un alt camin pentru a monta bransamente individuale. S-ar produce un dezechilibru in reteaua generala de distributie a apei”. Un argument care nu ii consoleaza pe cei ce au nesansa de a fi gasit resursele financiare pentru plata bransamentului individual mult mai tarziu decat ceilalti. Dar condamnati sa ramana la acomun” multi alti bacauani sunt din alte motive. Tot spre nenorocul multora, intre caminul de apometru al RAGC si scara blocului in care locuiesc, reteaua, care apartine locatarilor, parcurge o distanta foarte mare. Aceasta inseamna ca locatarii care vor sa-si faca racord individual trebuie sa monteze separat si o conducta pe aceeasi lungime, dintre caminul de apometru si scara. In acest caz costurile sunt enorme. La destul de multe blocuri conducta pe care ar trebui sa o monteze fiecare locatar intre scara si camin, precum si bransamentul individual ar ajunge sa coste 3.000 lei de familie. Multi au fost obligati sa preia in proprietate un traseu lung de conducta (chiar de 75 metri) dintre caminul de apometru si intrarea in scara, astfel ca efortul financiar pe care ei trebuie sa-l faca si pentru a-l intretine este mult mai mare decat al altora. Elena Tintaru / Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img