22 octombrie 2024
ActualitateCasa Nationala de Pensii greseste / Greselile functionarilor se sparg in capul...

Casa Nationala de Pensii greseste / Greselile functionarilor se sparg in capul pensionarilor

O batrana are de restituit 40 milioane lei vechi din pensie.
Femeia plateste pentru o greseala a Casei Nationale de Pensii. Consecintele erorilor functionarilor din Casa de Pensii sunt suportate doar de catre pensionari.

Aflata la varsta senectutii, o pensionara din Magiresti a fost pe punctul de a face un atac de cord in momentul in care a primit o instiintare de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau. Prin Decizia nr. 850098, din 17 octombrie 2008, a CJP Bacau, Maria A., in varsta de 70 de ani, era anuntata ca trebuie sa restituie acesteia o suma imensa. Femeia era instiintata ca aSe obliga la plata sumei de 4.019 lei, reprezentand pensie incasata necuvenit in perioada 1.11.2005-31.10.2008, ca urmare a nesuspendarii dosarului de agricultor la cumularea pensiilor (a celei de agricultor cu pensia de stat – n.n.)”. In aceeasi decizie se mai preciza ca aPrezenta (decizia – n.n.) constituie titlu executoriu si in cazul neachitarii sumei din proprie initiativa a debitorului in termen de 15 zile de la primire sumele vor fi recuperate de catre compartimentul executare silita din cadrul CJP Bacau prin aplicarea modalitatilor de executare prevazute de OG 92/2003, privind codul de procedura fiscala”. Acest ultimatum a luat-o cu frisoane pe batrana, mai ales ca nu se stia vinovata cu nimic si nu intelegea de ce sa dea 40 milioane de lei vechi inapoi si pana cel tarziu pe 2 noiembrie. aIntr-adevar, eu primeam o pensie de agricultor, pe un cupon, si de stat, pe alt cupon, ne povesteste batrana. Banuiam ca nu-i in regula ceva si m-am dus la Oficiul de pensii de la Moinesti. Am spus ca trebuie sa-mi cumuleze cele doua pensii, dar salariata de acolo mi-a zis sa stau linistita ca nu trebuie”.
Pensionarul plateste
erorile functionarilor



Pusa in fata acestui caz, conducerea CJP Bacau afirma ca in urma cu trei ani, conform legii, femeii i-au fost cumulate cele doua pensii, de stat si agricultor, dar nu i-a fost suspendata plata separat a acesteia din urma. Astfel, in continuare, achitarea pensiei de agricultor s-a facut de doua ori. Suspendarea pensiei de agricultor nu trebuia insa ceruta de catre titulara ei, ci trebuia operata din start de catre institutiile din sistemul de pensii. Conducerea CJP sustine ca nu are nicio vina ca s-a mers in continuare cu doua pensii. aCumularea celor doua pensii a fost facuta automat in calculator de catre Directia de plata a pensiilor din cadrul Casei Nationale de Pensii, declara Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Aceasta ne-a trimis apoi decizia, pe care, insa, nu a mentionat ca se suspenda plata pensiei de agricultor. Nu este greseala noastra!”. Dar nici a pensionarei! Cu toate acestea, singura care plateste eroarea este ea. Si asa se intampla chiar si cand se stabileste clar ca unul dintre salariatii CJP a gresit. In schimb, cu pensionarul legea este intransigenta. Indiferent cine ar gresi, Legea 19/2000 a pensiilor spune ca debitul se recupereaza integral de la cel care a primit banii, adica de la pensionar. Singura lui consolare este ca suma va fi restituita esalonat in cuantum de pana la o treime din pensie. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img