Pentru ca multi dintre parinti se tem de faptul ca proprii copii pot ajunge obezi din cauza dependetei fata de calculator, un om cu initiativa din municipiul Bacau s-a gandit sa vina in sprijinul acestora. Psihologul Adriana Rosu, presedinta Asociatiei „Sprijin pentru parinti” a gandit un proiect program pentru copiii si tinerii grasuti. Initiativa s-a concretizat intr-un proiect finantat de municipalitatea bacauana, intitulat „DA, si eu pot!”.
Lansarea oficiala a proiectului a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Teatrul Municipal „Bacovia”, in prezenta parintilor, a beneficiarilor si a invitatilor.
Proiectul vizeaza trei grupuri tinta impatite pe grupe de varsta. Psihologii si voluntarii vor lucra cu zece copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani, care au tulburari de comportament alimentar, zece copii intre 10 si 14 ani cu stare emotionala precara care dezvolta comportamente nesanatoase datorita situatiilor in care se afla si zece adolescenti cu varsta intre 14 si 17 ani, dependenti de calculator, retele de socializare, jocuri online in defavoarea petrecerii timpului liber intr-un mod sanatos.
In final, beneficiarii proiectului vor fi voluntarii si 30 de copii si adolescenti, care, timp de sapte luni vor desfasura o serie de activitati care au rolul de antrenare a grupurilor tinta in activitati specifice care vor avea ca rezultat scontat dezvoltarea comunicarii in cadrul grupului, dezvoltarea initiativei proprii, cresterea capacitatii de a face fata frustrarilor, dezvoltarea increderii de sine si spargerea blocajelor emotionale.
„Fabule de rontait” pentru copii „Noroceii” au fost cei care au gandit costumele actritelor care au pus in scena piesa „Fabule de rontait”, scrisa de Mihaela Murafa, in regia Firutei Apetrei. „Prima data i-am vazut pe copiii nevazatori vanzand obiecte de Craciun la Salonul de Piane, iar de atunci m-a urmarit ideea punerii in scena a unei piese pentru ei. Am vorbit cu Adriana Rosu despre idee si am stabilit ca micutii nevazatori sa vina cu ideea de a face costume pentru actori.
Apoi am inregistrat piesa, noroceii au ascultat-o, ne-au pipait pentru a ne cunoaste mai bine si dupa ce am vorbit despre personaje, ne-au explicat cum ar dori ei sa arate costumele. Ce-i drept, au depins si de liceenii voluntari de la Colegiul ‘Henri Coanda’, pentru ca ei au creat costumele pentru Chichi, Richi si Michi, cei trei soricei interpretati de Eliza Judeu, Mihaela Murafa si Anca Bucsa.
In final a iesit un spectacol despre cum se face teatru, facand totodata trimitere la copilarie”, a declarat actrita Eliza Noemi Judeu.
Cei implicati in acest proiect spun ca scopul proiectului este acela de a oferi copiilor alternative ocupationale si de petrecere a timpului liber in vederea evitarii comportamentelor ce provoaca dependenta.
La buna desfasurare a evenimentului si-au adus sprijinul Teatrul Municipal „Bacovia”, Primaria Bacau si alti oameni de seama. In deschidere, copiii nevazatori de la Centrul de zi „Norocel” Bacau si cvartetul „Dolce” au sustinut un moment artistic.