1 ianuarie 2025

Febra Europei

Proiectul european, inceput atât de generos, este pe cale sa degenereze intr-o serie de conflicte etnice. Europa e cuprinsa de febra etnica, a disputelor, deocamdata, mai mult verbale, pentru recreionarea granitelor.

In ciuda proiectului european, care a promis desfiintarea frontierelor, europenii incep sa viseze la reimpartirea teritoriilor. Episodul Crimeea nu este singular si nu putem sa ne ascundem cu capul in nisip si sa decretam ca, gata! rusii sunt de vina, fara sa ne uitam in jur. Proiectul european a murit in momentul in care a fost abandonat drumul politic si a crescut preocuparea pentru integrarea economica.



De câtiva ani, deciziile referitoare la probleme politice sunt subordonate deciziilor economice, iar dezbaterile din Parlamentul European sunt tot mai politicianiste. Inainte de criza economica, insa, a fost criza identitara care a fost ascunsa sub pres.

Pe masura ce Uniunea se extindea, pe masura ce se realizau progrese pe seama integrarii politice si culturale a noilor natiuni admise, se adânceau vechile conflicte intre popoarele europene si chiar intre popoarele acelorasi tari. UE n-a facut nimic pentru a combate acest gen de extremism, ba, mai mult, a sprijinit separarea pe criterii etnice. Cum a fost, de exemplu, cazul Kosovo.

Dar, acelasi lucru se poate petrece si in interiorul UE. Scotia doreste sa se separe de Anglia. Catalania nu mai vrea sa faca parte din Spania, Tara Bascilor lupta de decenii pentru independenta, italienii din Nord vor separarea de cei din Sud, iar cei din Trieste sunt incurajati sa ceara alipirea la Austria. Ungaria sprijina, pe fata, cererile de autonomie ale maghiarilor din România si din tarile din jur.

Austria isi creste prezenta militara in Bosnia Hertegovina, amintindu-si de vremurile când acest teritoriu facea parte din Imperiu. Landurile germane bogate vor sa-si pastreze banii pentru ele si n-ar mai vrea sa faca parte dintr-o Germanie unificata. Tot esafodajul european se tine in pionezele economiei.

Or, când tarile bogate au decis ca tarile sarace trebuie sa plateasca factura crizei, a inceput sa se rupa filmul. Incep sa se combine tendintele nationalist-etnice cu cele economice. Tarile sarace au fost stoarse de bani si acum vine rândul resurselor primare, cu efecte ecologice negative.

Avem, deci, un amestec mortal de posibile cauze, amestec care are nevoie doar de un declansator pentru a exploda.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img