22 octombrie 2024
ActualitateIndiferenta fata de dezvoltarea turismului / Judetul Bacau nu se intereseaza de...

Indiferenta fata de dezvoltarea turismului / Judetul Bacau nu se intereseaza de banii pentru investitii

Potentialul turistic al Romaniei i-a facut pe partenerii europeni sa aloce miliarde de euro pentru sustinere, dezvoltarea si promovarea destinatiilor turistice de pe la noi. Cu toate acestea, sigurii interesati de acesti bani sunt investitorii privati, autoritatile preferand sa se ocupe cu probleme de alt gen, situatie intalnita si in judetul Bacau.

Pentru exercitiul bugetar european 2007-2013, Romania a fost trecuta in scripte cu mai bine de 2.5 miliarde euro exclusiv pentru domeniul turistic. Pana in acest moment, au beneficiat de acesti bani autoritatile si investitorii de pe litoral si din statiunile montane, dar si o parte dintre adeptii turismului rural. In ciuda acestor eforturi, potentialul turistic al Romaniei este slab exploatat, fapt care devine evident prin comparatie cu tarile vecine, inclusiv Bulgaria, care a reusit performanta de a „rapi” turistii romani amatori de un sejur linistit si la un pret decent.



Bani pentru de toate

In afara de sumele consistente, de ordinul miliardelor, alocate exclusiv pentru sustinerea investitiilor in turism, sunt bani care au o directie precisa, cea a infrastructurii din domeniul turistic. Prin intermediul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor sunt gestionate 150 milioane de euro dedicati dezvoltarii infrastructurii turistice. Acesti bani trebuie, teoretic, sa contribuie la conturarea unei imagini pozitive a Romaniei in calitate de destinatie turistica. Dar, din nou, desi autoritatile ar fi trebuit sa fie principalele interesate in accesarea acestor fonduri, totusi tot investitorii din mediul privat s-au aratat interesati de elaborarea unor proiecte de finantare. Turismul cultural si religios este cel ce are prioritate la acesti bani, iar Bacaul, ca judet, are parte din plin de ambele genuri de obiective.

Ce pot face autoritatile locale

Pe baza de proiecte, autoritatile pot cere finantari pentru restaurarea lacaselor de cult, pentru amenajarea cailor de acces sau racordarea la utilitati. Mai mult, daca exista mai multe obiective turistice in zona pot fi solicitate fonduri pentru amenajarea unor trasee turistice si chiar pentru sustinerea sau infiintarea unor baze de tratament sau agrement. Pana in acest moment, in judetul Bacau autoritatile nu s-au ocupat de atragerea de fonduri pentru, ca exemplu, piste de echitatie, piscine, sau chiar spatii de cazare. Mai mult, valoarea proiectelor de acest gen poate ajunge pana la 25 milioane de euro. Pacat de bani, pentru ca la Bacau nu s-a ostenit nimeni sa ii atraga.

Indolenta bacauana

De curand, la Centrul Economic „Bucovina” din Salcea s-au reunit peste 140 de participanti, reprezentanti au autoritatilor locale, judetene si ai mediului de afaceri din domeniul turismului. Cei prezenti au beneficiat de consultanta specialistilor in planificarea strategiei de dezvoltare turistica, dar au avut si posibilitatea de a initia contacte cu potentiali finantatori, inclusiv din strainatate. Dar, cu exceptia reprezentantilor prefecturii si ai autoritatilor locale din Targu Ocna, alesii locali si judeteni nu au binevoit sa se implice in problemele turismului. Gabriela Bobeanu, din partea departamentului de comunicare al ADR Nord-Est, ne-a declarat, dupa consultarea listelor de prezenta, ca la eveniment „au fost prezenti trimisi ai prefecturii Bacau si ai primariei din Targu Ocna, in rest fiind reprezentanti ai mediului de afaceri din domeniul turismului.” In ciuda declaratiilor pompoase ale autoritatilor locale si judetene, interesul pentru dezvoltarea turismului pare a se rezuma doar la vorbe. Implicarea practica exista doar din partea agentilor turistici, in timp ce alesii prefera comoditatea vorbelor din spatele birourilor.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img