1 ianuarie 2025

Totul pentru un firman de domnie

Pâna acum, n-am auzit din partea politicienilor care conduc tara decât declaratii de sprijinirea a politicii americane in zona si niste provocari la adresa Rusiei. N-a existat pâna acum nici o pozitie oficiala care sa spuna clar care sunt prioritatile României in acest caz.

Situatia este complexa pentru ca, oricare dintre solutii ar alege-o tara noastra, tot ar putea pierde, in final. Sa explicam! Ucraina are incorporate teritorii românesti, iar principala preocupare a tarii ar trebui sa fie recuperarea acestora.



Am fost fortati sa renuntam, formal, la orice pretentie teritoriala fata de Ucraina pentru a putea adera la NATO. Asta nu inseamna, totusi, ca ar trebui sa uitam de acele teritorii. Mai ales ca, daca, de exemplu, tara se divizeaza, tratatul de frontiera semnat cu Ucraina „veche”, nu mai are valoare.

Deci, in acest moment, România ar trebui sa sprijine macar tacit o divizare a Ucrainei pentru a-si recupera teritoriile, dar a ales o politica aparent contrara acestui interes. Lucru ciudat daca facem o paralela cu situatia din anii ’40, când alianta cu Germania a fost semnata tocmai pentru ca liderii români sperau sa obtina recuperarea teritoriilor pierdute.

Situatia actuala este mai ciudata pentru ca, data fiind situatia din „Tinutul Secuiesc”, unei revendicari românesti a teritoriilor inglobate in Ucraina i s-ar putea raspunde cu o declaratie de independenta in Covasna si Harghita.

Insa, de exemplu, Ungaria nu este atât de vocala Rusia ca România in relatia cu si nici nu a intins covorul rosu trupelor americane si, totusi, solicita constant Transcarpatia de la Ucraina. In loc sa adopte o pozitie macar neutra fata de problema ucraineana, România a ales sa devina aliat neconditionat al SUA in zona, fara a avea avantaje aparente din aceasta situatie, dar riscând extrem pentru a obtine doar o strângere de mâna si vizita unui vicepresedinte american.

Daca, din perspectiva interesului national, aceasta pozitionare pare cel putin ciudata, ea este de inteles daca luam in calcul câteva elemente: anul acesta au loc alegeri prezidentiale. SUA detine agenti de influenta in sectoare ale statului care pot decide rezultatul alegerilor, iar atât Traian Basescu, al carui mandat se incheie si care ar dori sa-si impuna un urmas, cât si Victor Ponta, potential candidat al PSD, s-au luat la intrecere in declaratii belicoase la adresa Rusiei si la pupat poala trimisilor americani.

Pe cine va alege SUA? Vedem la toamna!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img