15 noiembrie 2024

Unde si cum votam pe 25 mai

La alegerile pentru Parlamentul European, organizate pe 25 mai, pot vota cetatenii români care au implinit 18 ani, cu domiciliul in tara sau in strainatate, si cetatenii statelor UE cu domiciliul in România care, de asemenea, au implinit 18 ani.

Nu au drept de vot persoanele condamnate prin hotarâre judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale, precum si „debilii si alienatii mintali pusi sub interdictie prin hotarâre judecatoreasca definitiva”, se arata in Ghidul Alegatorului, publicat pe site-ul www.roaep.ro. Cei care se afla pe 25 mai in localitatea de domiciliu pot vota doar la sectia de votare la care sunt arondati.



Cei aflati in tara, dar in alta localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice sectie fiind inscrisi pe listele suplimentare. Cei netransportabili pot vota cu ajutorul urnei mobile in baza unei cereri scrise (insotita de copia actelor medicale), cerere care se depune la sectia de votare pâna pe 24 mai 2014, cel târziu.

Cei retinuti vor inainta cererea directorului inchisorii. Daca o persoana se prezinta la vot si constata ca a fost omisa din lista permanenta trebuie sa faca dovada cu actul de identitate ca locuieste in raza teritoriala a sectiei respective.

Alegatorii aflati in România pot vota cu buletinul sau cartea de identitate, cu cartea de identitate provizorie, cu pasaportul diplomatic, cu pasaportul de serviciu, iar elevii scolilor militare, cu carnetul de serviciu militar.

Procesul de votare este simplu: verificam daca suntem pe listele permanente sau ne inscriem pe lista suplimentara, dupa caz, inmânam cartea de identitate, semnam pe lista, primim stampila si buletinul de vot, intram in cabina, aplicam stampila in interiorul patrulaterului cu lista partidului sau cu numele candidatului independent pe care vrem sa-l votam, iesim din cabina, introducem buletinul in urna, predam stampila si solicitam cartea de identitate.

Daca am aplicat gresit stampila, dar nu am introdus buletinul in urna, putem cere o singura data un nou buletin. Buletinul de vot este valid daca exista o singura stampila intr-un singur patrulater.

Silvia Patrascanu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014