22 octombrie 2024
ActualitateBacaul sta prost la capitolul locuinte

Bacaul sta prost la capitolul locuinte

Conform datelor statistice publicate de Directia de statistica, judetul Bacau este printre codasii regionali, dar si nationali, in ceea ce priveste constructia de locuinte. Astfel, in functie de numarul de camere, judetul nostru se plaseaza pe un deloc onorabil loc 6 (ultimul) in regiune si 36 la nivel national pentru locuintele cu o camera, locul 5 regional si 36, respectiv 20 national la locuinte terminate cu 2 si 3 camere. Ceva mai bine sta Bacaul la capitolul „4 camere”, unde se plaseaza pe locul 3 in regiune si 18 in tara.

Ridicarea locuintelor din fonduri publice nu a fost o preocupare a autoritatilor din judetul Bacau. Indiferent de culoarea politica, cifrele Directiei de Statistica spun un singur lucru: ne aflam la coada listei. Datele oficiale privesc perioada de pana in 2007 inclusiv, dar ofera o perspectiva sumbra vizavi de politicile publice privind constructia de locuinte. Ca exemplu, in anul 2007 majoritatea locuintelor terminate din finantare publica au fost date in folosinta la Sibiu (659), Bucuresti (525), Dolj (371). Cele mai putine locuinte au fost date in Salaj (24), Bacau (12) si Cluj (3), existand si 7 judete in care nu s-a finalizar nicio locuinta. In contextul cifrelor oferite de Directia de Statistica, judetul Bacau detine 0,3% din totalul locuintelor terminate din fonduri publice, ocupand locul 41 pe tara si ultimul din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.



Sub media nationala si regionala

Daca este sa ne orientam dupa criteriul numarului de locuinte existent raportat la mia de locuitori, Bacaul este din nou undeva prin coada listelor. Cifrele Directiei de Statistica vizeaza numarul de locuinte la 31 decembrie 2007 si populatia de la 1 iulie anul trecut. Comparand regiunile intre ele, cel mai bine situate sunt Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Vest Oltenia, in care reveneau 404 locuinte/1000 locuitori. Sub media pe tara se situeaza Regiunile Sud Est (370 locuinte/1000 locuitori) si Nord-Est (358 locuinte/1000 locuitori). Pe judete, primele locuri sunt ocupate de Mehedinti, Valcea si Hunedoara. Cu un numar de 365 locuinte/1000 locuitori. Bacaul se plaseaza pe locul 36 in tara si pe locul 4 in regiune, aflandu-se sub media calculata la nivel national.

Situatia se mentine

Desi datele pot fi considerate partial perimate, totusi acest fapt nu inlatura situatia deloc optimista in care se afla judetul Bacau in ceea ce priveste numarul de locuinte, mai ales al celor ridicate din fonduri publice. Dupa cum se stie, in 2008 nu au fost alocate catre populatie locuinte, in niciunul dintre orasele din judet, ceea ce a facut ca datele Directiei de Statistica sa fie in continuare de actualitate. De construit s-a construit, dar inca nu s-au facut repartitiile asteptate de zeci de oameni care si-au pus sperantele intr-un ajutor care nu poate veni din nicio alta parte. Mai ales in contextul schimbarilor conditiilor de creditare bancara, ce au redus drastic accesul persoanelor cu venituri medii la creditele ipotecare.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img