Iubitorii de arta au luat cu asalt muzeele, galeriile, observatorul si casele memoriale din intreg orasul, care si-au deschis larg portile in cea de a patra editie (in Bacau) a „Noptii europene a muzeelor”. Si in acest an, „vedeta” evenimentului a fost Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea”, unde cozile de la intrare prevesteau aglomeratia din interior.
„Avem deja peste 1.000 de vizitatori si e doar ora 22.00. Prezenta este net superioara fata de anul trecut si ne bucuram ca bacauanii participa la acest act de cultura”, a declarat Gabriela Gurau, managerul complexului. Un alt loc cautat si vizitat, in noaptea de sâmbata, a fost Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, unde bacauanii s-au strâns inca de la ora deschiderii (18.00). „Am decis pe moment sa ies din casa si am de gând sa fac un tur al tuturor muzeelor.
Este o initiativa foarte buna, mai ales pentru noi, tinerii, pe care o recomand tuturor”, ne-a spus Vlad Ababei (18 ani). „Sunt cu familia, e o idee frumoasa, aflu mult mai multe lucruri pe care nu le stiam. Vreau sa merg peste tot, sa fie o noapte alba pentru mine”, ne-a declarat si Andreea Lupu, o pustoaica de 10-12 ani. Si la Complexul Muzeal de Istorie „Iulian Antonescu” au fost deschise publicului expozitiile permanente si temporare ale Sectiei de Arheologie – Istoriei si Sectiei de Etnografie.
Zeci de oameni erau, in jurul orei 21.30, si la Galeriile Alfa, unde, dupa vernisarea expozitiei personale Ilie Boca si lansarea albumului „Peisaj”, bacauanii au putut vizita Cinemateca Museum si au urmarit proiectii de filme documentare. Deschise au fost pâna la ora 24.00 si Casele memoriale „Nicu Enea” si „George Bacovia”, dar si Vivariul. (Roxana Neagu)
Ajunsa in 2014 la a zecea editie, „Noaptea Muzeelor” este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual sute de participanti, in jurul datei de 18 mai – Ziua Internationala a Muzeelor.
Si renumitul fotograf Romeo Marandici a sustinut aceasta editie a „Noptii Muzeelor” printr-o initiativa inedita. A impulsionat 15 tineri, i-a determinat sa participe la aceasta manifestare, oferindu-le aparate de fotografiat de unica folosinta si le-a cerut doar atât: „fotografiati frumosul extrem, dar si urâtul extrem”. „Abia astept sa le developez. Iar rezultatele vor fi in acele fotografii”, a mai spus, cu subinteles, Romeo Marandici.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.