22 octombrie 2024
ActualitateImpaduriri fortate pe bruma / Ca sa reziste, puietii vor fi plantati...

Impaduriri fortate pe bruma / Ca sa reziste, puietii vor fi plantati in pungi

20.000 de puieti de foioase si rasinoase vor fi plantati, astazi, pe muntele Laloaia de langa Comanesti. Ca sa reziste gerului, puietii vor fi protejati cu pungi de plastic. Anul acesta, bacauanii au plantat doar 1000 de puieti, desi pe 15.000 de hectare nu mai exista un copac.

Vrand, nevrand, silvicultorii bacauani sunt nevoiti sa faca impaduriri spre sfarsitul lunii octombrie, desi in mod normal puietii sunt plantati numai in primavara. „E vorba de aceasta acampanie verdea in care a fost inclusa si zona Comanesti. Initial s-a dorit ca plantarea de puieti sa se faca la inceputul lunii, cand frunzisul nu permitea acest lucru. Acum, spre sfarsitul lunii timpul este cat de cat favorabil. Insa am luat si noi masuri suplimentare, pentru a ne asigura ca nu muncim in zadar”, ne-a declarat Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Cei 20.000 de puieti care vor ajunge in solul dealului de langa Laloaia au radacinile in pungi de plastic si asa vor fi plantati. Silvicultorii spun ca in felul acesta puietii vor rezista mai usor la ger si la un eventual crivat. „Pentru aceasta campanie avem pregatiti 16.000 puieti de paltin, 2000 de puieti de pin negru si 2000 de puieti de brad. Impadurirea se va face la baza muntelui unde exista umezeala propice paltinului”, spune directorul Savu.



1000 de puieti pentru 15.000 de hectare

Inaltimea de langa orasul Comanesti a intrat dupa anul 1990 in posesia unor proprietari, care au ras padurea din zona. De altfel, in judetul Bacau peste 15.000 de hectare de padure au fost distruse, fara ca proprietarii sa planteze puieti in locul copacilor doborati. aAnul acesta, perosanele fizice au solicitat doar 1000 de bucati de puieti, ceea ce este extrem de putin, precizeaza Gheorghe Savu. Acestia au fost asigurati in mod gratuit, dar se pare ca nu este de ajuns pentru unii proprietari”. Pe langa sponsorizari, Directia Silvica Bacau a livrat si contra cost puieti forestieri, apti pentru plantat. Doar primaria din Urechesti a achizitionat 10 bucati de salcam, iar primaria din Moinesti a platit pentru 8 pini.Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img