22 octombrie 2024
ActualitateRisc de intoxicatie cu ciuperci / Comert infloritor pe sosele si trotuare

Risc de intoxicatie cu ciuperci / Comert infloritor pe sosele si trotuare

In pofida semnalelor trase in ziarul nostru cu privire la riscurile la care se expun, multe persoane continua sa consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese chiar de ele din padure, desi nu le cunosc intr-atat de bine incat sa evite pericolul de a le confunda pe cele otravitoare cu cele comestibile. Dovada este faptul ca in fiecare toamna in spitalele din judet ajung cazuri de intoxicatie cu ciuperci si, din nefericire, unele s-au soldat chiar cu decesul pacientului.

In aceasta toamna au inceput sa apara cazuri care au necesitat internarea in spital. Zilele trecute, medicii din Spitalul de Pediatrie s-au confruntat deja cu o astfel de situatie. aAm avut doua cazuri de intoxicatie cu ciuperci, ne-a spus doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Doi copii, in varsta de 13 si 14 ani, din zona Onestiului, au mancat tocanita de ghebe culese in padure de catre ei. La putin timp au inceput sa se simta rau, sa aiba dureri abdominale si sa vomite. Din fericire, a fost vorba despre o dispepsie (digestie grea – n.n.). Sub tratament, pacientii si-au revenit. Dar parintii trebuie sa fie foarte atenti la ce le dau de mancare copiilor, care sunt mai vulnerabili decat adultii”.



Multi culeg, putini cunosc

Singurele ciuperci admise la taraba in pietele bacauane sunt cele de crescatorie. „Este absolut interzis accesul culegatorilor de ciuperci, ne-a declarat Constantin Curcudel, directorul Administratiei Pietelor. In randul populatiei sunt foarte putini adevarati cunoscatori ai ciupercilor, asa ca nu putem risca sa admitem acest gen de comert.” In zona Pietei Miorita, comerciantii de ciuperci profita de lipsa de supraveghere si isi cauta clientii pe trotuare. Comertul infloritor al acestui sezon se desfasoara insa pe sosele. Padurile judetului ii rasplatesc generos zilele acestea pe culegatorii de ghebe. Din pacate, nu toti sunt si cunoscatori ai soiurilor de ciuperci.

Testul cu argintul nu e sigur

Autoritatea de Sanatate Publica recomanda evitarea consumului de ciuperci si bureti procurati de la comercianti care nu pot face dovada avizului fito-sanitar. Copiii sunt cei mai sensibili. Intoxicatiile pot fi mortale in cazul lor. „Credinta ca fierberea impreuna cu obiecte din argint sau cu anumite legume face ciupercile comestibile este total gresita”, declara Oana Mocondoi, purtator de cuvant al ASP. Persoanele care au consumat ciuperci trebuie sa se prezinte de urgenta la medic daca au simptome ca: greturi, diaree, varsaturi, sudori abundente, sete mare, agitatie, confuzie, halucinatii, crampe musculare si micsorarea pupilei. Scris de Elena Tintaru, Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img