24 decembrie 2024

Romeo Marandici deschide „Expozitia Temporara de Istorie a Fotografiei” din Cluj Napoca

Evenimentul de amploare incepe, mâine, 20 mai, si isi va inchide portile pe 30 iunie. Organizat de Asociatia Photo România, director Stefan Teisanu, manifestarea este catalogata ca fiind cel mai mare festival de fotografie din Estul Europei.

Având in plan inaugurarea unui Muzeu National al Fotografiei, demers care va fi finalizat anul viitor, organizatorii si-au propus in acest an o ambitioasa expozitie temporara de istorie a fotografiei unde vor fi expuse peste 500 de echipamente fotografice si imagini de colectie, de la clisee realizate pe sticla si fotografii originale realizate in primele ateliere din România, pâna la echipamente care au marcat istoria artei fotografice moderne. Toate acestea vor fi regasite in cele 6 sali dedicate fotografiei mondiale, nationale si clujene.



Bacauanul Romeo Marandici, cunoscut fotograf si colectionar de fotografie, a primit cu onoare invitatia de a deschide acest festival.

„Sunteti, in viziunea mea, principalul contributor la reusita proiectului nostru de a deschide oficial acest eveniment, prin valoarea pe care o aduceti conceptului, atât la nivel de exponate, cât si la nivel de pregatire si consultanta. Daca veti alege sa primiti aceasta responsabilitate, se cuvine ca numele si biografia familiei dumneavoastra sa fie cinstite asa cum se cuvine in cadrul muzeului si as fi onorat sa pregatim impreuna lucrurile in acest sens”, i-a marturisit directorul Teisanu fotografului Romeo Marandici, intr-o corespondenta pe e-mail.

marandici (2)

Printre exponatele de exceptie se vor numara echipamente si clisee realizate in primele studiouri de profil, dar si expozitia itineranta din zona de est a Europei, intitulata „Artisti fotografi ai secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX”, ce apartine Muzeului Literaturii Române din Iasi si este compusa din portretele unor personalitati române si straine din acea vreme.

Partenerii intregului eveniment sunt Primaria si Consiliul Local Cluj Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (director Carmen Ciongradi), Muzeul Literaturii Române Iasi (director Dan Lungu).
Consiliul consultativ este format din Colin Ford – istoric de fotografie, fondatorul Muzeului de Fotografie al Marii Britanii, Dorel Gaina si Andrei Budescu – profesori de istorie a fotografiei de la Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca, si Romeo Marandici – prezentat ca fotograf si colectionar de fotografie.

„Totul a inceput anul trecut, când am fost dat efectiv afara din Muzeul de Istorie cu acea expozitie a tehnicii fotografiei. Ziarele locale, dar si nationale, au scris de acest nefericit incident, clujenii au citit materialele pe acest subiect si m-au contactat.

Au venit in Bacau, au apreciat aceasta expozitie si m-au invitat in Cluj pentru a dezvolta expozitia de tehnica fotografica a României. Concret, particip acolo cu piese de valoare – truse Leica, Contax, Linhof si Rolleiflex, dar si cu mobilier din vechile studiouri de fotografie, accesorii pentru aparate foto si laborator foto din epoca interbelica si postbelica.

Vor fi acolo oameni importanti, pasionati de fotografie, profesori, directori de muzee, dar si Colin Ford, istoric in fotografie. Este o mare onoare pentru mine sa fiu acolo.”
Romeo Marandici



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img