22 octombrie 2024
ActualitateSindicalistii bacauani au schimbat Legea pensiilor

Sindicalistii bacauani au schimbat Legea pensiilor

Liderul de la AVIAS s-a luat la tranta cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

Sindicalistii de la Avias se lauda ca au pus umarul la schimbarea Legii pensiilor. Anul trecut, AVIAS a tarat in instanta Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru a face dreptate pensionarilor care au lucrat in conditii grele de munca.



Sindicalistii de la AVIAS au purtat un adevarat razboi pentru ca asiguratii care au desfasurat activitati in conditii grele de munca sa nu fie discriminati in raport cu celelalte categorii de asigurati. aLegiuitorul a stabilit ca asiguratii care au desfasurat activitati in grupa a II-a de munca sa beneficieze de pensie doar cu reducerea varstei standard de pensionare. Noi am sesizat ca odata cu reducerea de varsta se reduce si stagiul de cotizare. Iar acest mod de calcul al pensiei constituie o discriminare in raport cu toti ceilalti asigurati, carora numarul de puncte realizate li se imparte la stagiul in care legiuitorul a prevazut sa realizeze acest punctaj”, ne-a declarat Ion Bujor (foto), liderul sindicatului AVIAS. Sindicalistii bacauani au facut un memoriu catre Casa Nationala de Pensii si au solicitat rezolvarea acestei scapari legislative. aActivitatea desfasurata in conditii deosebite de munca are ca efect doar reducerea varstei standard de pensionare, astfel ca, pentru pensionarii care au realizat acelasi venit, punctajul este identic, neputand fi influentat stagiul de cotizare”, a fost pozitia CNPAS. Doar raspunsul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a lasat loc de sperante sindicalistilor bacauani. aSustinerile formulate de AVIAS imbraca forma unei propuneri legislative de care se va tine cont la modificarea ulterioara a legii”, au spus oficialii de la MMFES.

AVIAS a tarat in judecata CNCD

Sindicalistii au facut si o ultima incercare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dar si aici li s-au inchis usile. aNu pot fi retinute aspecte care intra sub incidenta prevederilor OG nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare”, a fost raspunsul celor de la CNCD, care au clasat dosarul. aAm apelat la instanta, in aceste conditii, si am contestat hotararea CNCD. Dosarul a fost initial la Tribunalul Bacau, dar s-a constatat ca, practic, cauza este de competenta Curtii de Apel. Nu am apucat sa ne judecam, pentru ca doleanta noastra a fost indeplinita. Putem spune ca am pus si noi umarul la schimbarea Legii pensiilor”, ne spune Ion Bujor, liderul AVIAS. Parlamentul a aprobat o lege, promulgata de catre presedintele tarii la sfarsitul saptamanii trecute, prin care punctajul mediu anual pentru perioada cat pensionarii si cei care vor iesi la pensie au lucrat in grupele I si a II-a de munca sa fie majorat cu 50 si, respectiv, 25 la suta. Pana la aceasta lege, pensionarii care au acumulat vechime in conditii grele de munca au beneficiat doar de reducerea varstei standard de pensionare corespunzator fiecarei grupe. Astfel, pentru fiecare an lucrat in grupa I se acorda in plus la vechime sase luni, iar pentru un an in grupa a II-a se mai dau trei luni. Varsta standard de pensionare se diminueaza in functie de anii cuveniti in plus la vechime. Acest avantaj aproape ca nu inseamna nimic, daca avem in vedere faptul ca punctajul se imparte la vechimea totala, inclusiv la cea rezultata ca urmare a activitatii in grupa superioara, astfel ca valoarea lui este mai mica. Scris de Lili Adochitei, Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img