21 octombrie 2024
ActualitateGenocidul bolnavilor / Autoritatile inchid ochii si isi astupa urechile

Genocidul bolnavilor / Autoritatile inchid ochii si isi astupa urechile

De trei saptamani, distribuitorii de medicamente nu au mai onorat comenzile farmaciilor. Criza s-a instalat in aproape toate farmaciile. Autoritatile sanitare locale fie nu au informatii, fie s-au ascuns cu capul in nisip. Bolnavii au ajuns sa cerseasca medicamente la ghiseele farmaciilor.

Astazi se implinesc trei saptamani de cand importatorii si distribuitorii de medicamente au intrat in greva si au stopat aprovizionarea farmaciilor. Medicii au tot mai multe cazuri de bolnavi care se intorc la cabinete cu retetele neonorate.”Chiar acum a venit un pacient care nu a gasit medicamente in Bacau, ne-a declarat un medic de familie din rural. Am sunat la farmacii. Lipsesc multe medicamente de import si pentru anumite afectiuni.”



Farmacistii se imprumuta

Farmacistii sunt interfata dintre pacienti si distribuitorii grevisti. „Nu stim ce explicatii sa dam bolnavilor, ne-a declarat farmacist Victoria Tanase. Cea mai grava situatie este la insuline si antidiabeticele orale. Mai am in frigider cateva fiole de insulina, iar de la depozit mi s-a spus ca nu se reia livrarea. Situatia este critica.”Insulina nu poate fi comandata in cantitati mari deoarece se impun conditii speciale de pastrare a ei. „Vin pacienti cu retete pentru antidiabetice orale, dar nu avem tot ce au prescis medicii. Nu le putem onora. Ne rugam de colegii care mai au sa ne impumute”, a mai spus farm. Tanase.

MSP nu informeaza unitatile din teritoriu

La Autoritatea de Sanatate Publica nu exista informatii despre evolutia crizei medicamentelor. „Stim ca sunt neintelegeri in legatura cu scumpirea medicamentelor, dar nu avem alte semnale, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef Programe de sanatate la ASP. Nu este corect ce se intampla. Asa cum medicii nu fac greva la Urgente, nu e normal sa se opreasca distributia. Distribuitorii sunt acreditati de minister, au o activitate medicala conexa”. Dr. Mihaela Popescu, directorul ASP, se afla ieri la Ministerul Sanatatii Publice. „Incerc sa obtin informatii. Pe masura ce le voi obtine, le voi transmite farmacistilor si pacientilor”. Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img