21 octombrie 2024
Actualitate Saracii doctori bogati

Saracii doctori bogati

Averile medicilor

in lumini si umbre



La marea majoritate a spitalelor, declaratiile de avere nu sunt afisate pe site. Cu toate acestea, medicii sustin ca nu au nimic de ascuns. Cei mai multi traiesc modest, dupa spusele lor, admit ca si-ar dori sa fie mai bogati, dar considera ca au agonisit pe masura muncii. O casa, doua, trei, ceva terenuri si una sau doua masini sunt ceva obisnuit in lumea medicala. La polul opus se situeaza medicii cu declaratia alba. Oficial.

Medicii care au ales sa devina functionari publici sunt obligati de lege sa isi dezvaluie averea pe site-ul institutiei in care lucreaza. Pe de alta parte, medicii care isi desfasoara activitatea in spitale si policlinici nu sunt functionari publici si nu sunt considerati angajati ai unei institutii publice. Acestora li se aplica prevederile Legii 95/2006, a reformei in sanatate. Articolul 187 obliga persoanele din conducerea spitalelor (manageri, membrii ai comitetelor directoare, sefi de sectie, sefi de laboratoare si membri ai consiliului consultativ) sa depuna o declaratie de interese si una de incompatibilitate la Ministerul Sanatatii Publice sau, dupa caz, la ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie. Alineatul 3 vine cu precizarea ca „declaratiile se afiseaza pe site-ul spitalului”. Pana aici, totul clar. Confuzia incepe odata cu alineatul 5, care prevede ca „in conditiile prevazute la alin(1) si (2), persoanele din conducerea spitalului au obligatia de a depune si o declaratie de avere, al carei model se aproba prin ordin al ministrului sanatatii publice”. Legea este interpretata diferit de la spital la spital. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Mihaela Popescu, ne-a declarat cu fermitate ca sefii din spitale sunt obligati sa-si faca publica averea. „Legea 95 este clara. Atat declaratiile de interese, cat si cele de incompatibilitate si avere trebuie postate pe site-ul spitalului.” Seful compartimentului resurse umane de la ASP, Adam Jofa, este de aceeasi parere si o sustine cu extrase din Legea 95/2006 si Ordinul MSP 632/2006.

Modest, modest

La ASP, declaratiile de avere sunt completate si actualizate. Dupa ce am trecut prin cele ale medicilor, concluzia este ca acestia nu prea ar avea cu ce se lauda in fata unui interlocutor materialist. Cu mici exceptii. Directorul executiv al ASP, dr. Mihaela Popescu, are trecute in declaratie o casa construita prin ANL si doua apartamente in Bacau. In acelasi timp, plateste doua credite de peste 55.000 RON. Venitul al sefei de la ASP a fost in 2007 de 54.442 lei. Dintre directorii adjuncti ai institutiei, doar dr. Marin Bustuc pare mai instarit: un apartament, o casa si doua masini. Cu un credit de 88.000 de RON, nici adjunctul ASP nu se poate lauda insa cu bogatia. Celalalt adjunct al ASP, dr. Cecilia Rugina, are o declaratie surprinzatoare. Nu tu casa, nu tu masina. Doar un venit salarial in 2007 de 43.929 lei. Sefa Inspectiei Sanitare de Stat, dr. Dana Marcu, detine un autoturism si a avut anul trecut un venit de aproape 44.000 lei, al doilea din ASP.

Venituri mari, bunuri putine

Declaratiile de avereale angajatilor de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sunt numai bune pe post de somnifer. Cu exceptia sumelor trecute la capitolul venituri anuale, impresionante in cazul unora dintre ei. Directorul general al CJAS, dr. Maria Tioc, a avut in 2007 un venit de 91.050 lei. In rubricile pentru case, apartamente si terenuri, sefa de la CJAS nu a trecut prea multe. Aceasta detine doar un apartament. Medicul-sef, dr. Luminita Grosu, a avut venituri de 45.213 lei in 2007 si are un apartament. Dr. Mihai Ichim, sef al Corpului de control, nu detine o locuinta, dar are o masina si o motocicleta. In ultimul timp, la acest capitol au intervenit oarecare schimbari, dar declaratia nu a fost actualizata.

aNu suntem functionari
publici!”

Pe site-ul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) pana marti seara nu a fost postata nicio declaratie de avere. Contactat telefonic, Dan Stoica, managerul unitatii medicale, ne-a spus ca legea spitalelor nu obliga personalul care detine functii de conducere sa-si faca publica averea, dar a mai precizat: aLe-am spus, totusi, sa le afiseze pe site celor care se ocupa de aceasta. In ce ma priveste, nu am nimic de ascuns si va aparea imediat si declaratia mea”. La randul ei, Mariana Izvoranu, sef birou Resurse Umane, a afirmat: aToate declaratiile au fost depuse la biroul Resurse Umane, inca de cand a intrat in vigoare Legea spitalelor. Aceasta nu prevede ca personalul cu functii de conducere trebuie sa faca publice declaratiile de avere. Obligatia de afisare pe site-ul spitalului se refera numai la declaratiile de interse si declaratiile de incompatibilitate”. Ieri dimineata, insa, se gasea deja postata pe site-ul spitalului declaratia de avere a managerului si a directorului medical, doctorita Valerica Stan (actualmente, Ciobanu, prin casatorie). Pe site-ul Spitalului de Pediatrie se pot consulta, insa, numai declaratiile de interese si de incompatibilitate. aNoi suntem obligati, prin lege, sa le afisam pe site doar pe acestea, ne-a spus doctorul Spiridon Veringa, managerul Spitalului de Pediatrie. Nu suntem functionari publici si niciun act normativ nu prevede ca trebuie sa facem publice declaratiile de avere. Trebuie sa le depunem si toate se afla la compartimentul juridic”. Dar si managerul Spitalului de Pediatrie a tinut sa mentioneze ca anu am nimic de ascuns” si ca averea sa este foarte modesta iar daca legea va stipula ca si medicii sa-si publice declaratiile de avere, atunci si ei se vor conforma.

aAm atat cat sa-mi asigure
un trai decent”

Din declaratia de avere, completata in 14.06.2006, rezulta ca doctorita Valerica Ciobanu detine un teren de 550 mp, cu o casa in suprafata de 143,56 mp, a carei valoare de impozitare este de 108.755 lei, situate in Bacau. Mai are un autoturism Volkswagen Polo, active financiare in valoare de 30.000 lei, 3.000 euro proveniti din vanzarea unui autoturism si venituri salariale (la vremea respectiva) de 35.355 lei. Si pentru ca nu am avut acces la declaratiile lor de avere, pe cativa medici din Spitalul Judetean de Urgenta i-am intrebat direct daca se considera oameni bogati si in ce consta agoniseala lor. aAm atat cat sa imi asigure un trai decent si conditii civilizate, ca sa nu vin in sala de operatie cu mainile tremurand de frig, ne-a declarat doctorul Vladimir Corneliac, seful sectiei Obstetrica-ginecologie I. Am o casa, un cabinet si o masina, lucruri pe care le consider normal sa le am la 58 de ani si dupa 34 de ani de profesare a meseriei de medic. Eu nu am tezaurizat banii, i-am investit in ceea ce v-am spus. Dar cea mai mare bogatie a mea si a sotiei sunt fiul meu, medic specialist in Franta, propus pentru sef de sectie, nepotica de sapte luni si nora!”. Nici doctorul Ciprian Olinic, seful sectiei Chirurgie generala in SJU, nu se considera un medic bogat. aAm o casa de vacanta, construita de mine, la care merg numai vara, un apartament cumparat cu credit, la care mai am de platit inca 20 de ani de acum incolo. Mi-a ramas mostenire casa parinteasca, sunt asociat la o firma si folosesc masina acesteia”. Doctorul Olinic a mai precizat ca are in constructie o clinica, a carei valoare finala nu o poate estima, si „conturi in banci, nesemnificative”.

Familii de sefi la Onesti

Site-ul Spitalului Municipal Onesti este cel mai bine garnisit cu declaratii de avere, desi depasit ca informatii. Aproape toti medicii de la Spitalul Onesti au ramas pe hartie la nivelul de salarizare din 2006, desi se stie ca 2007 si 2008 au adus importante cresteri salariale. Cea mai inalta functie o detine, dintre medici, dr. Iuliu Ionas , director medical. Declaratia sa de avere nu este accesibila de luni bune, din motive tehnice. Dr. Dumitru Popa, sef sectie Boli infectioase, are un apartament si un autoturism. Venitul sau, pe 2006, a fost de 18.000 lei. Bunurile sale sunt la comun cu sotia, dr. Ruxandra Popa, sef laborator. Dr. Gheorghe Tabacaru, sef sectie Obstetrica-Ginecologie, declara un teren in extravilan, doua apartamente in Onesti, o casa in Manastirea Casin si 2 masini in leasing, fara a avea venit declarat. Nici sotia, Casandra Tabacaru, sef sectie ORL, nu-si declara venitul anual. Dr. Emil Nicoara, sef sectie Chirurgie, are prima pagina a declaratiei indisponibila, dar medicul onestean se poate lauda cu o masina „de epoca” – o Lada din 1980. Mai are si un credit de 10.000 euro pe 10 ani, desi pare sa nu aiba venituri, rubrica respectiva fiind alba. Dr. Veronica Nicoara, sef sectie Psihiatrie, are o casa din 1986, dar nu si masina. Venitul sau este tot anacronic: 18.000 lei, pe 2006. Dr. Tudorita Panaite, sef al Ambulatoriului de specialitate, detine, impreuna cu sotul, dr. Dan Panaite, sef sectie Oftalmologie, un teren intravilan de 2400 mp, 1 casa de 190 mp, 1 casa vacanta si un autoturism in leasing. Dr. Dan Panaite mai declara si un credit de 18.000 euro, dar niciun venit. Nici sotia sa nu trece nimic la rubrica venit. Dupa cum se poate observa, la spitalul din Onesti, sectiile sunt conduse in familie, iar sefii nu stau chiar rau cu bunurile pamantesti. Fostul manager, dr. Mihail Andronic, e in top, cu o casa, trei apartamente si doua masini.

Casa, masina si loc de veci

In judetul Bacau sunt sute de cabinete medicale individuale. Medicii sunt privati, dar si dependenti de fondurile publice, daca au contract cu casa de asigurari. Nu-i obliga nici o lege sa-si declare averile, dar unii dintre ei chiar discuta deschis despre agoniseala lor. „Nici nu ma plang, nici nu ma laud, ne-a declarat dr. Catalin Andriescu, medic de familie la Stanisesti. Nu am casa. Am locuinta in cladirea cabinetului. Mai am de muncit pentru a face avere, dar nu vreau sa fiu cel mai bogat din cimitir. In ultima vreme observ la colegii mei medici de familie ca o duc mai bine. Si-au mai luat masini, sunt mai bine imbracati.” Dr. Elena Stanga, presedintele Colegiului Medicilor, ne-a declarat ca nu are nimic de ascuns: un apartament intr-o zona buna a orasului, doua masini (una inregistrata pe cabinet) si… doua locuri de veci. „Mi-ar placea sa fiu bogata, dar nu sunt. Duc un trai decent si nu am nimic de ascuns”. Scris de Doina Mincu / Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img