La Centrul de evenimente Levisticum a avut loc, joi seara, intr-un cadru elegant si destins, unul dintre cele mai importante evenimente sociale si mondene din Bacau: Gala Premiilor Comunitatii, in organizarea Fundatiei de Sprijin Comunitar. Este, de fapt, cel mai important eveniment local de recunoastere si stimulare a celor care se implica in actiunile de dezvoltarea comunitatii locale.
Totodata, Gala este si cel mai longeviv eveniment caritabil din tara. In acelasi timp, Gala Premiilor Comunitatii reprezinta cea mai importanta actiune de strângere de fonduri pentru sustinerea programelor sociale, medicale si educationale ale FSC adresate unui numar de peste 10.000 de beneficiari din judetul Bacau.
Importanta Galei a depasit demult granitele orasului Bacau, ceea ce a fost confirmat inca o data si la aceasta editie. Una dintre invitatele speciale a fost Leslie Hawke, o binecunoscuta sustinatoare a actiunilor caritabile din Bacau si o prietena apropiata a Bacaului, unde a mai colaborat cu Fundatia de Sprijin Comunitar. De asemenea, oaspeti si colaboratori ai FSC din Marea Britanie si Elvetia au onorat Gala, unde au adus si premii surpriza ce au contribuit la strângerea de fonduri.
Evenimentul din acest an a avut o tematica data chiar de numarul anilor la care a ajuns evenimentul, un numar de care se leaga de obicei multe superstitii. “Am vrut sa aratam ca editia a 13-a a Galei poate fi cu noroc. Mai mult decât atât, ne-am dorit sa aducem, cu ajutorul sponsorilor si donatorilor, norocul si in vietile copiilor si batrânilor care nu au avut parte de el pâna acum. Chiar daca au avut ghinionul de a se naste in saracie si de a duce o viata plina de greutati, merita sa le oferim sansa la o viata normala si decenta”, a declarat Gabriela Achihai, presedintele Fundatiei de Sprijin Comunitar Bacau.
Participantii au asistat la un spectacol in cadrul caruia s-au perindat superstitii mai mult sau mai putin cunoscute, pe care voluntarii si copiii beneficiari ai programelor FSC le-au prezentat intr-o nota amuzanta si inedita. Totul, pentru a demonstra ca atunci când exista atitudini pozitive si cele mai sumbre credinte pot fi desfiintate.
Artistul plastic bacauan Gianina Ivu Vlad a pregatit o expozitie de tablouri cu o viziune unica asupra satului românesc cu superstitiile si obiceiurile lui.
Cina festiva a inclus si multe surprize. Participantii s-au delectat cu momentele artistice pregatite de voluntarii Fundatiei de Sprijin Comunitar, impreuna cu copiii de la Clubul cu Lipici din Bacau, iar o trupa de dansatori de la Clubul Sportiv Adamas a incântat cu câteva numere de dans sportiv.
Gazda evenimentului a fost Gianina Corondan, o prezenta obisnuita a evenimentelor de caritate din România, care a adus serii un plus din farmecul si originalitatea ei binecunoscute.
In cadrul evenimentului a fost organizata o licitatie cu scopul strângerii de fonduri, destinate programelor sociale ale FSC, in special pentru batrâni si copiii saraci. La final s-au extras si premiile unei tombole cu diverse premii, iar cel mai valoros a fost un televizor.
Momentul cel mai asteptat a fost festivitatea de decernare a Premiilor Comunitatii Bacauane la categoriile persoane fizice, firme, institutii si ong-uri si marele premiu – Premiul de Excelenta. Au fost aplaudati, la scena deschisa, cei mai reprezentativi activisti ai societatii civile bacauane, cele mai active institutii si ONG-uri si cele mai implicate si responsabile companii locale.
Finalistii si câstigatorii Galei Premiilor Comunitatii Bacauane, editia a XIII-a
Premiile Comunitatii Bacauane au ajuns în timp sa fie un reper pentru societatea civila bacauana, dar si pentru cei interesati de dezvoltarea spiritului comunitar si a responsabilitatii sociale.
Juriul Galei a selectat, dintre cele 36 de nominalizari inscrise pe site-ul www.fsc.ro, cele mai de impact si mai reprezentative proiecte ce au vizat dezvoltarea comunitatii locale, rezolvarea unor probleme de interes general si sprijinirea categoriilor defavorizate.
Tot în sarcina juriului a cazut si selectia unor personalitati care au desfasurat în ultimii ani o activitate de exceptie si cu rezultate notabile în folosul comunitatii locale. Dintre acestia a fost desemnat câstigatorul Premiului de Excelenta.
Iata câstigatorii si finalistii celor patru categorii:
I. Categoria persoane fizice:
Câstigator: Steve Cooper, pentru dezvoltarea programelor de servicii pentru copii suferind de boli în faze terminale în cadrul Asociatiei Lumina;
Nominalizati:
Mirzac Iancu Valentin, pentru proiectul Prima prioritate: nici un copil invizibil, implementat în comuna Colonesti;
Ramona Stanciu, pentru implicarea cu succes a factorilor publici si privati în programele vizând recuperarea copilului cu autism;
Mara Matei, pentru activitatea de promovare si strângere de fonduri destinate centrului de zi pentru copii si tineri cu boli incurabile Hospice Casa Albert.
II. Categoria firme si companii:
Câstigator : SC Pambac S.A., pentru acordarea de burse sociale si de merit prin intermediul Fondului Pambac.
Nominalizati:
Barrier (Electric Plus), pentru programul de burse destinate studentilor performanti din cadrul Universitatii «Vasile Alecsandri» Bacau;
Dedeman, pentru sustinerea programului Fiecare Copil în Gradinita al Asociatiei OvidiuRo;
S.C. Complex Hotelier Decebal S.A., pentru sustinerea programului Hospice Casa Albert al Asociatiei Lumina;
III. Categoria institutii si ONG-uri
Câstigator: Fundatia Comunitara Bacau, pentru proiectul Swimathon.
Nominalizati:
Primaria Municipiului Bacau, pentru programul Cine are carte, are parte;
Asociatia Lumina, pentru proiectul Bacau – Un oras cu porti deschise;
IV. Premiul de excelenta
Câstigator: Parintele Ioan Plescau, pentru întreaga activitate umanitara;
Nominalizati:
Dragos Paval, pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai importante branduri românesti – Dedeman;
Steve Cooper, pentru dezvoltarea Hospice Casa Albert;
Argelia Lederman, pentru sustinerea de peste 20 de ani a programelor pentru copiii cu dizabilitati din Bacau;
Razvan Burleanu, pentru dezvoltarea sportului bacauan;
Mîrzac Iancu Valentin, pentru proiectul Prima prioritate: nici un copil invizibil, implementat în comuna Colonesti;
Carmen Zaharia pentru dezvoltarea programelor educative de dezbatere si oratorie adresate elevilor de liceu;
Pentru ce s-au strâns fonduri la editia din acest an
Incasarile si fondurile obtinute la editia a XIII-a a evenimentului sunt destinate sustinerii programelor sociale oferite de FSC unui numar de peste 700 de copii si peste 1.100 vârstnici din zonele rurale extrem de sarace ale judetului Bacau:
* Cluburile cu Lipici sunt centre educationale de zi, in care peste 700 de copii din zone defavorizate au la dispozitie materiale didactice de calitate, jucarii si jocuri si un personal bine pregatit si mereu cu zâmbetul pe buze. Aici, copiii de la tara isi traiesc cu adevarat copilaria, departe de griji si de munca bruta la câmp, invata lucruri noi, isi dezvolta talentele si o personalitate sanatoasa si se pregatesc pentru un viitor mai bun prin educatie. In zona de est a judetului Bacau FSC a infiintat 6 astfel de centre care ofera servicii complet gratuite copiilor din comunitate.
* Programul de ingrijire si asistenta la domiciliu vârstnici, un program prin care se ofera gratuit servicii medicale specializate, îngrijire corporala si menaj pentru batrânii singuri, bolnavi si persoane imobilizate. Serviciile sunt oferite in 10 comunitati rurale si in municipiul Bacau. Pe lânga serviciile la domiciliu, FSC ofera si un centru de zi pentru vârstnici in Bacau si un centru rezidential, Satul Seniorilor Milly, in Buhusi.
LICITATIA SERII
In cadrul evenimentului a fost organizata o licitatie cu scopul strângerii de fonduri, destinate programelor sociale ale FSC, in special pentru batrâni si copiii saraci. La licitatia cu strigare s-au oferit si achizitionat urmatoarele obiecte:
* tabloul “Pisicile aristocrate”, realizat de voluntari FSC in cadrul atelierului Activ Mozaic. Pretul de pornire la licitatie a fost de 300 de lei, iar pretul de adjudecare a fost de 1050 lei;
* setul de tablouri “Fratii Norocel”, realizat de voluntari FSC în cadrul atelierului Activ Mozaic. Pretul de pornire la licitatie a fost de 500 lei, iar pretul de adjudecare a fost de 800 lei;.
* tabloul “Light – hearted happiness”, donat de domnul Ronnie Buehr (Elvetia), colaborator al organizatiei. Motivatia acestuia: “Desenul doreste sa dedice fericire cu inima usoara tuturor celor lipsiti de ea, obligati fiind sa traiasca o viata fara bucurie si speranta”. Pretul de pornire la licitatie a fost de 500 lei, iar pretul de adjudecare a fost de 1.000 lei;
* tabloul “Viata Satului”, realizat de artistul plastic bacauan Geanina Ivu Vlad. Pretul de pornire la licitatie a fost de 2.000 lei, iar pretul de adjudecare a fost de 3.000 de lei.
Premiile de la tombola cu bilete
Tombola evenimentului a avut premii interesante si in acest an. Mai multe firme locale au oferit premii pe care invitatii le-au câstigat achizitionând bilete de tombola.
1. Bere Ursus pentru un an (12 baxuri de bere Ursus Mini Gold).
2. Un tort Arlechino de la PambacCaffe (voucher de comandă pentru un tort de 2 Kg).
3. Pachet de servicii de înfrumusetare oferit de Esthetique Beauty Center. Voucher valoric de 500 lei.
4. Pachet “Party la piscina” oferit de Hotel Levisticum. Patru vouchere a câte 125 lei cu care se va putea achita accesul si consumatia pentru una sau mai multe persoane în incinta piscinei hotelului Levisticum;
5. Patru invitatii la Mitsubishi Off-Road Day (17 mai 2014) oferite de Rustrans, dealer Mitsubishi Motors Bacau;
6-7-8. Seturi cadou surpriza, oferite de Ambasada Elvetiei la Bucuresti;
9. un pachet cu 5 pui fericiti de la Agricola;
10. Un weekend in luna iunie la Vatra Dornei, Hotel Dorna 4* (mic dejun si acces piscina incluse), oferit de Agentia de turism TOP TRAVEL, asociata PARAVION
MARELE PREMIU:
1. Un televizor Led Samsung, diagonala 80 de cm, oferit de DEDEMAN (valoarea premiului este 1.300 lei)
2. Un abonament bazin înot A fitness pentru 6 luni (13 ore la bazin si 12 sedinte de fitness pe luna) oferit de TNT Club Sport (valoarea premiului este 1.071 lei)