21 octombrie 2024
ActualitateCum sa traiesti cu un venit de 4 lei!? / Aproape 10...

Cum sa traiesti cu un venit de 4 lei!? / Aproape 10 la suta din populatie nu are dupa ce bea apa

Peste 62.000 de locuitori traiesc intr-o saracie lucie. In comuna Lipova 65 la suta din populatie are un nivel de trai sub limita de subzistenta. Pensionarii agricultori sunt cei mai necajiti. Multi au o pensie mai mica de 50 lei.

Situatia privind gradul de saracie a populatiei judetului Bacau, intocmita de catre Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Bacau, arata ca mai mult de 20 la suta dintre locuitorii unui numar de 30 localitati din cele 93 traiesc sub limita subzistentei. Dar si in celelalte localitati o parte destul de importanta din populatie are acelasi nivel scazut de trai. Exprimat in cifre absolute, practic, 62.466 de locuitori din cei peste 700.000 ai judetului nu au dupa ce bea apa. De departe cea mai paupera zona este Podu Turcului, cunoscuta sub numele de Valea Plangerii. Din cei 2.936 locuitori cati are comuna Lipova, 1.902 sunt foarte saraci, respectiv 64,7 la suta. In Secuieni, 1.142 de locuitori traiesc de azi pe maine din cei 2.132, adica 53,5 la suta, la Rosiori 1.149 din 2.284 (50,3 la suta), la Colonesti-979 din 2.229 (43,9 la suta), la Vultureni-852 din 2.093 (40,7 la suta), la Stanisesti-1.718 din 4.747 (36,1 la suta) etc. aAceasta statistica a fost intocmita tinand cont de beneficiarii de ajutor social, de pensionarii agricultori si de persoanele inregistrate in centrele rezidentiale, ne-a spus Gheorghe Apostu, directorul DMPS Bacau. De departe populatia cea mai saraca este in mediul rural”. Dar aici lucrurile stau si mai rau decat pe hartie. Pentru a nu se complica, una dintre primarii a renuntat sa mai intocmeasca dosare de ajutor social, invocand faptul ca nu are cereri din partea populatiei, desi este greu de crezut. In comuna Gaiceana, care nu se numara printre cele mai instarite comunitati rurale, nu este niciun beneficiar de ajutor social. Si alte comune, precum Nicolae Balcescu sau Hemeius, au un numar extrem de mic de dosare de ajutor social aprobate, respectiv, prima are numai 6 iar a doua, doar doua, ceea ce este foarte putin raportat la starea economico-sociala a comunitatii.



Pensii mai mici de 50 lei

Chiar daca in urma cu mai multa vreme pensiile agricultorilor s-au dublat, veniturile lor nu sunt deloc de invidiat. Cei 27.088 pensionari de ceape nu duc o viata deloc lipsita de griji. In septembrie, pensia medie a agricultorilor din judet a fost de 242 lei. Si tot printre ei sunt persoane care au cele mai mici venituri, provenite din pensie. aSunt tarani care au pensii de sub 50 lei, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Ei sunt urmasi ai unor pensionari de CAP care au avut o vechime in munca de 10 ani de timp util”. Femei batrane din Parava ori Sascut trebuie sa se descurce in fiecare luna cu doar 30 sau 40 de lei. Dar in evidenta CJP Bacau sunt 84 persoane care au un venit de sub 50 lei. Unele primesc chiar 4 lei sau 7 lei. Dar ele nu sunt pensionare ci urmase ale unor titulari de drepturi prevazute de legile speciale, precum cele ale deportatilor, care, la randul lor, nu au contribuit la bugetul asigurarilor sociale. Dincolo de faptul ca nu au acumulat vechime in munca, deci nu au cotizat la sistemul public de pensii, este cert ca batranii in cauza nu pot trai cu un venit de 4 sau 7 lei.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img