21 octombrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Criza importata si in Europa

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Criza importata si in Europa

Conform datelor furnizate recent de banca centrala, Franta se afla in recesiune. Desi estimarile preconizau o crestere economica in trimestrul al treilea de 0,1%, datele publicate au aratat un declin economic de 0,1%. Intrucat acest rezultat negativ vine dupa scaderea economica de 0,3% din trimestrul al doilea, Franta se alatura grupului de tari care au intrat deja in recesiune, grup in care se afla deja si Irlanda.
Islanda, tara care pana nu demult avea o crestere economica rapida si reprezenta un model de succes ca dezvoltare economica, este amenintata sa devina prima tara care va intra in faliment national ca urmare a crizei financiare globale. In urma cu doi ani islandezii ocupau primul loc intr-un top al celor mai fericiti oameni intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In 2007 un studiu al Natiunilor Unite aseza Islanda in fruntea tarilor cele mai dezvoltate. Boom-ul de pe bursa si de pe piata creditului din anii „90 a permis companiilor si bancilor islandeze sa investeasca mult in Europa. Succesul nu a fost insa de durata, iar investitiile prea mari efectuate se pare ca au condus catre un esec devastator. Bancile si unii cetateni islandezi au dorit sa se extinda mai mult decat le permiteau resursele. Intr-o singura saptamana tara a facut trecerea de la extaz la agonie. Moneda nationala a pierdut intr-o singura zi peste 30% din valoare. Primele trei banci din sistem au fost nationalizate de stat cu scopul de a garanta un sistem bancar functional. Bancile islandeze au anuntat datorii de peste 61 miliarde dolari. Islanda, tara membra NATO, a acceptat un credit de patru miliarde euro din partea Rusiei (care probabil ca a dorit prin acest gest sa-si mai coafeze imaginea sifonata dupa invadarea Georgiei), insa a cerut si sprijinul FMI. Indicele reprezentativ al pietei de capital din Islanda a avut o cadere de 75% dupa ce marti, 14 octombrie, s-au reluat tranzactiile cu actiuni, dupa o suspendare de trei zile.
Ungaria a suferit miercurea trecuta la nivelul indicelui principal al bursei de la Budapesta cea mai serioasa depreciere dintre toate bursele: -7,7%. Un fenomen similar s-a petrecut si la nivelul monedei nationale, care s-a devalorizat fata de euro cu 5,4%. In acea zi doar moneda din Paraguay a inregistrat o depreciere mai mare. Aceste evolutii negative s-au inregistrat pe fondul temerilor ca Ungaria ar putea fi afectata de criza care a provocat si colapsul economiei Islandei. Ingrijorarea investitorilor are la baza problemele de lichiditate de pe pietele financiare care afecteaza bancile maghiare si care vor incetini cresterea economica. De altfel majoritatea analistilor si-au revizuit in aceasta saptamana estimarile de crestere economica a Ungariei de la 2,6% la doar 1,2% pentru anul viitor. Tara vecina a solicitat ajutor din partea Fondului Monetar International, acesta aratandu-si disponibilitatea de a sprijini financiar si tehnic autoritatile de la Budapesta.
Rusia, aflata intr-o perioada in care aspira la statutul de putere financiara mondiala, a suferit pe piata de capital atatea prabusiri, incat autoritatile au decis sa suspende tranzactiile de mai multe ori in incercarea de a evita un dezastru. Din luna mai si pana in prezent piata bursiera rusa a scazut cu aproape doua treimi. Companiile rusesti listate la bursa au pierdut din valoare mai mult de 730 miliarde euro. Scaderile au afectat insa mai mult elita ruseasca. Statul nu a reusit inca sa dezvolte o clasa de investitori in marea masa a populatiei, astfel ca aceasta nu a avut de suferit din urma plasamentelor in actiuni. Piata ruseasca de capital a fost dominata de fondurile de investitii straine si de cele rusesti, prabusirile de pe piata fiind un semnal in ce priveste pesimismul investitorilor asupra viitorului economiei. Caderea pietei rusesti de capital demonstreaza ca toate veniturile obtinute in ultimii zece ani de crestere economica, din vanzarea petrolului si a gazelor naturale nu au fost utilizate pentru a dezvolta infrastructura tarii. In incercarea proteja economia, Kremlinul a anuntat mai multe planuri folosind rezervele monetare. Fostul presedinte si actualul prim ministru rus, Vladimir Putin, nu a ratat ocazia de a sublinia vina sistemului american pentru aceasta criza: „A fost compromisa increderea in SUA …. credinta ca Wall Street-ul este centrul increderii”.
Si totusi, intr-o lume dominata de neincredere, in care sistemul bancar mondial functioneaza dificil, caci bancile se feresc sa-si imprumute una alteia lichiditati din teama de a nu afla a doua zi ca partenerul de afaceri a declarat falimentul, in conditiile in care se dezinvesteste din actiuni dar si din marfuri, exista si castigatori in sectorul financiar. In plina criza, bancile din Germania isi imbunatatesc in mod semnificativ portofoliul de clienti. In ciuda turbulentelor de pe piata financiara, tot mai multe persoane incep sa considere bancile germane ca cele mai sigure pentru pastrarea disponibilitatilor monetare.

Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro , la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.Scris de Finaru Alexandru





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img