21 octombrie 2024
ActualitateAverile politistilor bacauani / Case, masini si bani in cont

Averile politistilor bacauani / Case, masini si bani in cont

Averi considerabile in randul politistilor. Majoritatea lucratorilor din Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau nu au de ce sa planga. Si nici de ce sa-si faca probleme pentru ziua de maine. Mai ales sefii. Dar sunt si cativa agenti care se pot lauda ca au averi frumusele: apartamente, case de vacanta, masini si chiar bani in cont.

Marea majoritate a politistilor au venituri considerabile si averi de invidiat. Asta daca e sa ne luam dupa declaratiile de avere pe care si le-au actualizat in acest an. Seful cel mare, comisarul sef Stefan Alexa, mai marele Inspectoratului, isi declara un venit anual pe declaratia de avere de 102.226 lei. Un calcul simplu si rezulta o remuneratie de… 8500 lei lunar, adica nu mai putin de 85 milioane de lei vechi. La acestea se adauga 250 mp teren agricol in comuna Saucesti, un apartament in Bacau, o masina Opel si un apartament in Iasi, judetul de unde a venit pe meleagurile noastre in urma cu mai bine de patru ani. Nici adjunctii IPJ nu stau rau. Comisarul sef Vasile Oprisan are un venit anual de 90.574 de lei, 12.496 mp teren arabil in aceeasi comuna Saucesti, ca si sefu”, un apartament de 51,4 mp si o garsoniera de 34,4 mp in Bacau, un autoturism Volkswagen Passat si un cont in banca de peste 27.000 RON, deschis in anul 2007. Cel de al doilea adjunct al Inspectoratului de Politie Bacau, comisarul sef Ionel Mirica, are si el un venit anual de 65.000 de lei. La acesta se adauga un apartament de 77 mp in Bacau si un autoturism marca Ford Focus, achizitionat in anul 2002. In schimb, are si o datorie in banca de 7.500 euro, cu scadenta in anul 2009.



Nici sefii amai mici” nu stau rau

Seful Politiei Municipiului Bacau, comisarul sef Gheorghe Gavrila, a trecut si el pe declaratia de avere un venit anual de 109.118 lei, insa salariul lui lunar este de circa 50 de milioane de lei. La terenuri si alte bunuri, Gavrila declara ca mai este proprietarul de drept al unul teren extravilan de 800 mp in comuna Margineni, al unui apartament in Bacau si al unei garsoniere in Bucuresti, iar in 2008 a mai achizitionat si o casa de vacanta in aceeasi comuna Margineni. Tot el mai are si un autoturism marca Volkswagen. „Mana lui dreapta”, cms. sef Gheorghe Stanga, adjunctul Politiei Municipiului Bacau, nu sta rau. Acesta chiar a avut ce sa completeze la declaratia de avere, avand in vedere ca are un venit anual de 65.000 de lei (circa 54 de milioane de lei lunar): un apartament in Onesti, un alt apartament in Bacau, o casa de vacanta in comuna Manastirea Casin, 1.800 mp teren intravilan, in aceeasi comuna, un autoturism Volkswagen Passat TDI. E drept ca are si un credit la banca de 80.000 RON, scadent in 2020, dar si o ipoteca de 55.395 lei, pana in 2025.

Bosii din teritoriu, amodesti”

Sefii sectiilor de Politie din teritoriu, nu sunt nici ei modesti la capitolul venituri. Seful din Onesti, cms. sef Emil Morosanu are 62.495 lei venit anual, 4.836 mp teren intravilan (din 1999) si alti in 1.739 mp teren extravilan (din 2006) in oras, un apartament si o casa de locuit in Onesti, dar si un autotursim Opel Astra Caravan (din 2005). Seful din Moinesti, cms. Gelu Margina este si el bogat… din donatii. El are 63.600 lei venit pe an, 1.950 mp teren intravilan, 2.500 mp teren forestier in zona Moinestiului (ambele donatie de la bunici), o casa de locuit in comuna Poduri (donatie de la bunici), un autoturism Peugeot, dar si un cont in banca din acest an de 18.000 de lei. Adjunctul lui, comisar Mircea Chiriac are si el cheag: teren arabil si unul forestier in comuna Oituz (amblele mostenire), un teren intravilan in Moinesti, din 2005, apartament in Moinesti, bijuterii de 5.000 de euro si un autoturism Skoda Octavia. Toate la un venit incasat pe an de 50.000 lei. Seful Postului de Politie Tg. Ocna, cms. sef Ioan Lucian Nastasiu are un venit anual de 50.400 lei, 1.315 mp teren in comuna Oituz, apartament in Onesti, casa de vacanta in Oituz, masina. Seful Politiei Buhusi, cms.sef Ioan Chiriloiu are un teren intravilan in Buhusi, casa de locuit in acelasi oras, doua autoturisme (un AUDI A6 si o Dacia) si un venit pe an de 40.000 de lei.

Sefii de birou si servicii sunt la concurenta

Interesant este, daca tot am gasit informatia in documentarile noastre, ca nici un sef de birou din IPJ nu se poate plange. Un prim exemplu, comisar sef Ioan Nichitus, sef birou Ordine Publica are trecute urmatoarele informatii in declaratie de avere: teren agricol (1997) in Botosani – mostenire parinti, teren agricol (1991) in comuna Saucesti, apartament Bacau, casa de locuit Saucesti, doua masini, venituri suplimentare din activitati agricole si premii, venit anul ca angajat IPJ – 50.000 lei. Declaratia de avere a comisarului sef Iulian Manaila – sef serviciu prezinta: un teren intravilan in „buricul” Bacaului, pe strada I.S. Sturdza, de 594 mp, o garsorniera in Bacau si o casa de vacanta in comuna Margineni. Seful de la Resurse Umane, comisar Vasile Ardeleanu – sef serviciu are doar un apartament in Bacau, doua autoturisme, venit pe an de 65.000 de lei, dar si un crepdit in banca de 65.000 de lei. Comisarul Costica Blaj – de la Serviciul Financiar sta mult mai bine. El are 2 ha teren intravilan in judetul Neamt, 1.500 mp teren intravilan in comuna Racova, 2 apartamente in Bacau, o casa in judetul Neamt (mostenita) si un autoturism. Un alt sef serviciu la IPJ Bacau, ofiter Marius Sergiu Popa pare si el destul de bogat cu doua apartamente in Bacau, un autoturism Skoda si doua depozite in banca in valoare de peste un miliard de lei. Un alt exemplu, ales aleator – Marius Bolocan, angajat la Inspectorat ca sef birou, care a reusit sa stranga o avere considerabila: 684 mp intravilan in judetul Neamt, 750 mp extravilan in comuna Hemeiusi- Bacau, un apartament in Bacau, o casa de locuit in Piatra Neamt, o Dacia 1310, dar si o Skoda Fabia din 2007, toate la un salariu de 40.000 RON, pe an. E drept ca omul in cauza are si doua credite bancare, unul de 83.000, in lei si altul de 15.700, in euro.

Agentii si ofiterii trebuie sa se multumeasca mereu cu amai putin”

Am cautat, pentru comparatie, si salariile agentilor de politie si cele ale ofiterilor fara functii de conducere. E bine, e rau? De exemplu, agentul Iulian Zanoaga, ales la intamplare, se poate lauda doar cu un venit anual de 18.000 lei (adica in jur de 15 milioane pe luna) si o Dacia 1310 (an 1998). In schimb, ofiterul Sebastian Vraciu, la un salariu de 25.000 de lei pe an (circa 20 de milioane de lei pe luna) are deja o avere ce consta in: 400 mp intravilan Bacau, 120 mp casa locuit Bacau si un autoturism marca Opel Astra.
Scris de Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img