21 octombrie 2024
ActualitateGuvernul le da in cap somerilor / Stimulente mai mici pentru angajare

Guvernul le da in cap somerilor / Stimulente mai mici pentru angajare

Drepturile banesti acordate in vederea stimularii incadrarii in munca vor fi calculate in raport de un indicator de referinta, care este mai mic decat salariul minim brut pe economie. Pana acum, stimulentele atat pentru someri cat si pentru angajatori erau determinate in functie de salariul minim brut. Dar nici asa angajatorii nu se inghesuiau sa incadreze elevi, studenti sau someri in varsta.

Dupa ce unor categorii numeroase de populatie, precum pensionarii si salariatii de la unitati si institutii publice, le-au acordat cresteri substantiale ale veniturilor, acum guvernantii nostri vin sa mai reduca din facilitatile date altor persoane, care fata de cei mentionati mai sus nu reprezinta o masa electorala. Astfel, anumite drepturi banesti acordate in vederea stimularii unor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, acoperite din bugetul asigurarilor de somaj, nu vor mai fi determinate in raport de salariul minim brut pe economie ci de un indicator social de referinta. Valoarea acestuia a fost stabilita la 500 lei si va fi modificata in functie de inflatie. Masura este evident in dezavantajul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, deoarece, in afara de indemnizatia de somaj a carei modalitate de calcul nu se schimba, toate celelalte drepturi ale somerilor se determina din 500 lei, si nu din 540 lei, la cat a fost majorat salariul minim brut pe tara. Asadar, potrivit noilor reglementari, absolventii institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, daca se angajeaza cu program normal de lucru pe o perioada mai mare de 12 luni, vor beneficia de o prima egala cu valoarea indicatorului social de referinta. Si tot in raport de acesta va fi si prima de incadrare pentru somerii care se angajeaza inainte de expirarea termenului de plata a indemnizatiei, antr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de cea an care asi au domiciliul. Aceasta prima de ancadrare va fi egala cu de doua ori valoarea indicatorului.



O masura de descurajare a angajatorilor

Dar afectati de introducerea indicatorului social de referinta vor fi si angajatorii care incadreaza in munca someri din categoriile de populatie amintite. Sumele primite de catre angajatori pentru ancadrarea absolventilor, ucenicilor, elevilor si studentilor pe perioada vacantelor, nu vor mai fi determinate an functie de salariul de baza minim brut pe tara ci an raport de indicatorul social de referinta. Apoi, pentru fiecare absolvent de liceu ori scoala de arte si meserii angajat ei vor primi lunar, timp de un an, tot 500 lei, si nu 540 lei, desi sunt obligati sa le dea acest salariu. Angajarea unui absolvent de invatamant secundar superior ori postliceal le va aduce lunar de 1,2 ori valoarea indicatorului iar a unui absolvent de invatamant superior, de 1,5 ori. Unitatile care angajeaza pe perioada nedeterminata someri an varsta de peste 45 de ani sau care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale vor primi lunar 500 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani. Si cei care incadreaza someri care an termen de 3 ani andeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau pentru limita de varsta vor beneficia lunar, pe perioada angajarii, pana la data amplinirii conditiilor respective de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta. Introducerea acestuia va avea repercusiuni asupra stimularii ocuparii categoriilor de someri amintite. Cu atat mai mult cu cat nici pana acum angajatorii nu s-au aratat atrasi de facilitatile oferite pentru a-i incadra. Anul acesta doar zece firme din judet au incheiat conventie cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca prin care au solicitat fondurile necesare angajarii elevilor si studentilor. Astfel, in vacanta de vara si-au gasit de lucru pe baza de contract de munca numai 56 elevi si sase studenti. De la inceputul anului si pana in prezent, prin serviciile specializate in aplicarea masurilor active de ocupare a fortei de munca din cadrul AJOFM, in judetul Bacau au fost angajate 253 persoane, de peste 45 de ani, ceea ce este foarte putin comparativ cu numarul somerilor varstnici.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img