21 octombrie 2024
ActualitateAgentii economici, obligati sa inregistreze majorarea salariului minim / Platiti cat sa...

Agentii economici, obligati sa inregistreze majorarea salariului minim / Platiti cat sa nu moara de foame

Doar o treime din cei 10.500 de angajatori au depus la Inspectoratul de Munca actele aditionale cu majorarea salariului minim de la 500 la 540 lei. Restantierii risca amenda intre 3.000 si 6.000 lei. Toate salariile vor fi modificate in raport de salariul minim. Unii angajatori ignora aceasta prevedere legala.

Din cei aproximativ 10.500 de angajatori activi numai o treime au prezentat la Inspectoratul Teriotorial de Munca (ITM) Bacau actul aditional la contractul de munca al fiecarui salariat, in care mentioneaza ca i-a majorat acestuia salariul de baza brut de la 500 lei la 540 lei, incepand cu 1 octombrie. Dar cresterea salariului minim brut pe economie atrage dupa sine majorarea si a celorlalte niveluri salariale. Prin contractul colectiv de munca la nivel national firmele sunt obligate sa respecte anumiti coeficienti de ierarhizare stabiliti in raport de salariul minim pe economie. Astfel, coeficientul pentru muncitorii necalificati este 1 iar pentru cei calificati – 1,2. Personalul administrativ, incadrat in functii pentru care conditia de pregatire ceruta este cea de studii liceale, va beneficia de un coeficient de 1,2 iar cel care lucreaza pe un post unde se impune sa aiba postliceala, de 1,25. Personalul de specialitate va avea dreptul la 1,3, daca lucreaza pe un post pentru care conditia este de a avea scoala de maistri, sau la 1,5, in cazul in care desfasoara activitate pe o functie care impune studii superioare de scurta durata. In fine, specialistii care sunt angajati pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare au dreptul la coeficientul de ierarhizare 2. Altfel spus, un inginer incadrat pe un post pentru care se cer studii superioare va avea un salariu de baza brut de 1.080 lei, cel putin. Asadar, agentii economici vor trebui sa le modifice salariul in functie de cel minim si coeficientii de ierarhizare si celorlalti angajati. De asemenea, ITM Bacau va trebui sa aiba actul aditional de la angajator si in cazul acestora. Conform legii, angajatorii trebuiau sa se conformeze acestei reglementari pana pe data de 5 octombrie. Conducerea ITM Bacau a prelungit acest termen pana la 31 octombrie. Angajatorii care nu se vor conforma nici de aceasta data risca sa suporte consecinte deloc de neglijat. aObligatia inregistrarii la noi a actului aditional si a statelor de plata revine tuturor angajatorilor, inclusiv celor care nu au la noi cartile de munca, ne-a declarat Haralambie Irimescu, inspectorul sef al ITM Bacau. Cei care nu se vor prezenta cu actele aditionale pana la sfarsitul lunii vor fi sanctionati cu amenda, aceasta fiind de 3.000 pana la 6.000 de lei”.



Niciun control asupra respectarii coeficientilor de ierarhizare

Pana acum putini angajatori au respectat treptele de salarizare iar dupa modificarea salariului minim situatia aceasta, mai mult ca sigur, se va perpetua. aNoi ne asteptam sa nu dea mai mult decat salariul minim la majoritatea angajatilor, ca pana acum”, opineaza inspectorul sef al ITM Bacau. Mai mult decat atat, nu putine vor fi cazurile in care unii agenti economici nu ii vor salariza pe angajati conform criteriilor de ierarhizare. Angajatorii trebuie sa depuna la ITM Bacau lunar, pana in data de 25, statele de plata cu salariile acordate. Conducerea Inspectoratului de Munca le-a impus chiar ca in dreptul fiecarui salariat sa fie mentionata si functia. Dar si in cazul in care au trecut-o, nu se stie cati aplica intocmai coeficientii de ierarhizare. Si aceasta, deoarece aeste greu de urmarit daca se respecta, mai ales la unitatile cu sute sau mii de salariati”, dupa cum sustine conducerea ITM Bacau. Totusi, legea prevede ca angajatorii care vor fi depistati cu aceasta abatere de la legislatia muncii risca amenzi intre 2.000 si 5.000 lei.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img