25 noiembrie 2024

Expertii se contrazic in dosarul „Blocului explodat”

Marti, la Judecatoria Bacau, a avut loc un termen de judecata in dosarul blocului explodat in decembrie 2010, pe strada Martir Horea. De aceasta data au fost audiati expertii care au efectuat cele doua expertize, una de Insemex Petrosani si alta de catre E.On Gaz.

Fiecare expert a vazut altfel lucrurile. Astfel, specialistul de la Insemex a declarat in fata instantei ca explozia s-a produs ca urmare a migrarii gazului metan de la o fisura in conducta, aparuta ca urmare a coroziunii, identificata la 24 de metri de bloc.



„Având in vedere ca respectiva conducta de gaz era protejata cu o alta mai mare pe o distanta de 10 m de la fisura catre bloc, precum si faptul ca solul de deasupra conductei era asfaltat, apreciez ca acesta a favorizat migrarea metanului catre bloc”, a spus expertul Insemex.

Acesta a mai completat ca solul nu era omogen, ca urmare a lucrarilor efectuate in zona si prin urmare gazele nu aveau pe unde sa iasa, iar zapada si gheata care acopereau solul in continuarea asfaltului si pâna la peretele blocului ar fi format un film continuu si astfel gazul a ajuns in peretele imobilului. Mai mult, a doua zi dupa explozie s-au efectuat masuratori in zona iar concentratia de metan in sol era cuprinsa intre 3 si 90%.

„Tot ce ne dorim este sa ne linistim psihic”

De cealalta parte, expertul angajat de E.On a sustinut ca in sol nu au fost acumulari de gaz pentru ca au prelevat probe si in urma analizarii nu s-a identificat sulf, care intra in compozitia mercaptanului si care ar ramâne in pamânt pâna la 3 ani.

De asemenea, a pus si problema de ce gazul nu a migrat catre centrala, la o distanta de 7 m si s-a dus catre bloc, la o distanta mult mai mare. La mijloc, intre contrele celor doua parti, sunt sinistratii, oamenii care locuiau in bloc si care de trei ani si jumatate stau in chirie platita de E.On. Au fost si ei ieri la proces si tot ce-si doresc este ca totul sa se termine cât mai repede pentru a-si relua viata.

„Suntem bulversati pentru ca riscam ca fapta sa se prescrie, dupa Noul Cod Penal, si nu stim ce se poate intâmpla. Primaria lucreaza pentru reconsolidarea blocului, si acesta este poate singurul lucru bun, insa eu, cel putin, sincer va spun ca incerc sa-mi conving familia sa se mute inapoi pentru ca exista inca acea teama. Ne-am impacat cu gândul ca ni s-a intâmplat acest lucru si tot ce ne dorim este sa ne linistim psihic si sa ne reluam viata, asa cum era ea inainte de explozie.

Am incercat sa iau un credit pentru o alta casa, dar nu mi s-a aprobat”, a declarat Sorin Boiangiu, sinistrat. Primaria Bacau continua lucrarile de consolidare a imobilului si se preconizeaza ca vor fi gata in luna august. Banii pentru aceste lucrari au fost acordati de Guvernul de la vremea respectiva, fiind un ajutor de urgenta in valoare de 1 milion lei. Lucrarile au fost evaluate la aproape 600.000 de lei.

„Lucrarile sunt efectuate in proportie de 75%, iar termenul de finalizare este august 2014 si acesta va fi respectat, dupa care oamenii se pot muta in apartamente. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea vor fi acoperite in totalitate din acel fond de urgenta”
– Ionut Tomescu – purt. cuv. Primaria Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014