20 octombrie 2024
ActualitateCu noaptea in cap in fata ghiseelor inchise / Functionari in greva

Cu noaptea in cap in fata ghiseelor inchise / Functionari in greva

Zeci de batrani de la tara au asteptat aproape doua ore in fata ghiseelor inchise. Alte zeci de pensionari din Bacau au facut cale intoarsa. La vederea mass-media, ca prin farmec, in jurul orei 10.00 toate ghiseele de la Casa de Pensii s-au deschis. Grevistii sunt hotarati sa mearga pana la capat.

Cu ghisee inchise, intrarea in birouri blocata si afise de avertizare ca intre orele 8.30-10.30 este greva, asa i-au intampinat ieri marea majoritate a institutiilor muncii pe cei care au avut treburi pe la ele si au venit de dimineata sa si le rezolve. Cu exceptia salariatilor Directiei de Munca si Protectie Sociala, ai carei functionari publici nu sunt organizati in sindicat, cei de la Casa Judeteana de Pensii, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inspectoratul Teritorial de Munca, desi s-au prezentat la program la ora 8.30, cu mici exceptii, nu au lucrat cu publicul si nici nu au efectuat operatiuni de birou. Chiar daca la inceperea programului de lucru, zecile de persoane care erau adunate in fata usilor Casei de Pensii au fost lasate sa intre in holul unde se afla toate ghiseele, gemuletul de la cele mai multe dintre acestea era inchis si asa ar fi ramas pana la ora 10.30, daca nu ar fi venit mass-media. Initial doar Registratura si Relatiile cu Publicul au functionat, insa, pana la urma pe la ora 9.45 au fost redeschise toate celelalte ghisee. Si aceasta spre bucuria zecilor de batrani de la tara, care, nestiind de greva, s-au trezit cu noaptea in cap si au venit la Casa de Pensii la ora 7.00. Inca inainte de ora 8.00, insa, pe treptele acestei institutii astepta un grup numeros de persoane, din care unele, fiind din Bacau, au facut cale intoarsa la vederea afiselor din hol. Si daca unii le-au dat dreptate grevistilor, altii s-au aratat suparati ca trebuie sa astepte ore in sir in fata ghiseului. aEu am ajuns aici la ora sapte si un sfert, ne-a declarat Ion Lazar, in varsta de 85 de ani, veteran de razboi, din Magiresti. Este ca la Turnul Babel. Nu se mai inteleg cei mari si sufera cei mici”. La randul lui, Neculai P., salariat, din Bacau, era si el nemultumit ca nu poate sa-si rezolve operativ problema. aEu la ora 10.00 trebuie sa fiu la Balneofizioterapie, ne-a spus suparat. Inseamna ca am venit degeaba si am mai platit si transportul!”. E.S., pensionara din Tamasi, impreuna cu alte doua consatene, ne-a spus si ea: aAm plecat de acasa la ora 6.00, am vrut sa fiu printre primii, si acum trebuie sa stau atata vreme!”.



aSuntem discriminati!”

In ceea ce-i priveste pe functionarii publici, ei considera pe deplin justificat sa recurga la greva de avertisment si la alte forme de protest, pana la solutionarea revendicarilor lor. aLa ora actuala noi suntem de doua ori discriminati, afirma Dragomir Dulcescu, presedintele Filialei Judetene a Sindicatului aSed Lex” si al Sindicatului Salariatilor din Directia Generala a Finantelor Publice Bacau. Am mai fost discriminati si anul trecut cand functionarii publici parlamentari au obtinut o pensie de serviciu de 85 la suta si o marire salariala mai consistenta decat ne-a dat-o noua Guvernul. Si acum, a doua oara, cand altei categorii bugetare i s-a aprobat o majorare salariala de 50 la suta”. Referitor la revendicarile functionarilor publici, acestia cer acordarea unei cresteri salariale de 50 la suta, incheierea acordului colectiv la nivelul administratiei publice, asa cum in alte ramuri de activitate este contractul colectiv de munca, precum si respectarea prevederilor privind dialogul social intre organizatiile lor sindicale si Guvern. Acestea sunt principalele lor doleante. Decizia lor de a protesta vine dupa ce Parlamentul a aprobat majorarea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice. Prin urmare, si ceilalti functionari publici sunt hotarati sa mearga pana la capat pentru a obtine aceeasi majorare. aDaca negocierile de vineri de la Palatul Victoria vor esua, vom declansa greva generala, incepand cu data de 16 octombrie, pe perioada nelimitata”, a conchis liderul aSed Lex”. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img