De curând, pictorul naiv Ioan Maric si elevii sai de la Scoala de Arta s-au intors de la Iasi cu un nou premiu: Trofeul “Vasile Pogor”, decernat la Sectiunea Promovarea artei naive “De la lume adunate – la lume date”, in cadrul Simpozionului International “Disponibilitati creative in lume”, editia a V-a, organizata de Facultatea de Arte viziale si Design, Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice, Facultatea de Teatru a Universitatii “George Enescu”, Facultatea de Fizica a Universitatii “Al. I. Cuza” si Asociatia Cultural-Stiintifica “Vasile Pogor”.
Pentru a reliefa dimensiunea, diversitatea si consistenta acestui simpozion de talie internationala, redam numarul lucrarilor prezentate: la Sectiunea I au fost 86 de lucrari, 83 la Sectiunea a II-a si 40 la cea de Arta.
Echipa bacauana, care l-a avut cap de afis pe Ioan Maric, a câstigat Marele Trofeu “Vasile Pogor”, lucrarile semnate de Ioan Maric si elevii sai – Dorina Blanaru, Mihaela Damiean, Razvan Lacatusu, Sabin Pana, Adriana Parfenie si Emilian Tancau -, fiind adevarate fresce si naratiuni ale obiceiurilor si traditiilor din satele de pe vaile Trotusului, Tazlaului, Bistritei si Siretului, expresii ale geniului taranului român, surprins in multiple ipostaze din viata cotidiana, iar altele coborând direct din cartile de basme si povesti.