Cred ca e bine sa fii in politica. Sa te invârti pe-acolo. Adica, nu tre’ sa faci neaparat ceva cu mot, ci pur si simplu sa fii in rând cu ei, ceilalti politicieni. E mai greu, la inceput, sa ajungi in bransa, caci dup-aia iti tragi folosul. Cât incape.
Pentru ca dintotdeauna s-a câstigat bine in domeniu, chiar si cei mici de prin zona, de care nici macar nu s-a auzit. Anonimat pe linie, asa e bine. Trece mandatul, vine banu… Ce mai conteaza?! Adica, nu am vazut pe vreunul care sa se vaite ca n-are de niciunele, dupa ce a sezut patru ani, cât a durat macar un mandat.
Caci bani in tara asta sunt, sa nu mai spuna careva ca România e o tara saraca. E banet cât China, tre’ sa stii unde sa cauti. Si nu e musai sa fi avut vreun fotoliu de parlamentar. Nuuuuu. E de-ajuns si o functie, cât de marunta, de directoras pe la nu stiu ce institutie. Patru ani, cel putin, esti tintuit frumos pe un scaun cu o leafa de fo 3.000 de lei. Eeeeeee, alta e situatia când discutam despre Parlamentul European, unde se ajunge la fel de simplu, daca esti bagat in politica.
Iar, odata admis acolo, sa te tii, caci trai neneaca. Adica, un salariu de 6.200 de euroi pe luna, curat, ramasi dupa ce UE si-a tras impozitele si taxele. Si asta cinci ani, nu patru, ca in parlamentul nostru. Un mizilic de vreo 372.000 de euro (peste un miliard jumate de lei vechi). Ehe, o caruta de bani, pe care nu ai timp sa-i faci intr-o viata de simplu român.
Multi nu stiu nici macar sa numere pâna acolo. In plus, imunitatea e imunitate, ceea ce nu a inteles la timp Gigi Becali, altfel era liber acum. Adica, pe europarlamentar nu-l mai poate atinge mâna lunga a legii românesti. E bibelou, omul nostru.
Ca sa nu mai spun si de alte privilegii, cum ar fi indemnizatiile cu duiumul pe care le poate primi: indemnizatia zilnica (denumita si „indemnizatia de sedere”) de doar 304 euro…pe zi (cam cât câstiga un român situat pe o pozitie medie). Totul e sa semnezi condica zilnic, in rest poti sa stai mut in banca ta, asa cum au facut-o toti europarlamentarii români.
Apoi, cheltuieli de calatorie (maximum 4.243 euro pe an), costurile medicale si câte si mai câte. Ti se cere, pe lânga prezenta, sa nu le disturbi sedintele si nu fii prins in flagrant delict. Cam pentru asta se inghesuie acum ai nosti. Sa ne convinga, pe 25 mai, sa le punem stampila in dreptul lor, pe buletinele de vot. Sa nu care cumva sa creada cineva ca domnii vor s-ajunga acolo pentru ca li se rupe inima de cum traim multi dintre noi. Nu. Vor doar sa-i angajam, cumva, pe cinci ani.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.