20 octombrie 2024
ActualitateBatranete de cosmar

Batranete de cosmar

Soarta septuagenarului din Tescani infometat si agresat de propriul copil este batuta in cuie.
Intr-o luna de zile, autoritatile locale din Beresti-Tazlau nu au facut mare lucru pentru batran. Referentul nu se fereste sa spuna ca daca ar fi bani s-ar gasi un loc intr-un centru de asistenta din judet.

Cosmarul batranului Dumitru Radu din Tescani nu a luat sfarsit. Desi autoritatile locale din Beresti-Tazlau au promis sa-l ajute pe septuagenar, pana in momentul de fata nu au schimbat cu nimic soarta varstnicului. aVai de capul lui mos Titi, ii plange de mila vecina Genoveva Cosma Maris. De cand ati fost dumneavoastra in Tescani, doar o singura data au venit cei de la primarie sa se intereseze de batran. Au zis ca-l ajuta si m-au pus sa-l spal, sa-l duca la analize. Nici vorba sa-l interneze in vreun camin de batrani. Acum, mos Titi sta afara, pe langa gard. Nici nu se mai poate misca. Mie imi este frica de fiu-sau si nu pun piciorul in ograda lui. Moare cu zile omul si nimeni nu-l ajuta cu un deget!”. Cazul lui Dumitru Radu este binecunoscut atat referentului social al Primariei Beresti-Tazlau, cat si politistului din comuna.



Primaria se plange
de birocratie

Referentul social Cosmin Creanga spune ca face tot ce-i sta in putinta sa-l ajute pe batran, insa se izbeste de multa birocratie. aTot ce am reusit pana acum a fost sa-l duc la analize. Va trebui sa-i facem si examenul la tomograf pentru a putea obtine certificat de persoana cu handicap. Noi am sesizat si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau despre caz si am solicitat sprijin pentru a-l interna pe batran intr-un centru de ingrijire si asistenta. Acest lucru va fi foarte greu, pentru ca ni s-a spus din capul locului ca nu sunt locuri. Din cate am inteles, cu bani s-ar rezolva aceasta problema”, ne spune referentul Creanga.

Casele sinistratilor
sunt ain grafic”

Claudiu Serban, prefectul judetului Bacau, afirma ca din cele 23 de societati de constructie care au incheiat contract pentru refacerea caselor distruse de inundatii in Saucesti, 21 sunt ain grafic”, adica au respectat termenele stabilite cu autoritatile: aDoar doua firme au intarzieri, a declarat prefectul. Am discutat cu administratorii acestora si le-am luat un angajament scris ca vor mari ritmul astfel incat sa ajunga cu lucrarile la zi. Una are termen pana vineri, iar cealalta, la sfarsitul saptamanii viitoare. Daca nu vor respecta angajamentul li se va rezilia contractul”. In Saucesti trebuie reconstruite 383 de case. Din cele 259 care sunt la fundatie, cu 114 s-a ajuns la acota zero”, mai exact, a fost turnata si placa. Alte 97 sunt la astructura”, adica la ridicarea peretilor, 4 sunt la acoperis, iar 6 sunt finalizate ala rosu”, asa cum prevede legea. Termenul stabilit de Guvern e 1 decembrie. aRitmul e bun fata de alte judete, afirma prefectul. Problema e fundatia. Cand se ajunge la zidarie, merge mult mai repede”. El a fost la Saucesti ca sa discute cu constructorii si ca sa vada in ce conditii locuiesc sinistratii. Trei dintre familii stau in conditii jalnice, fie in cort, fie intr-o anexa care se poate prabusi. Desi vremea s-a racit, acestea au refuzat categoric sa se mute in sala de sport, afirmand ca se tem ca li se vor fura si lucrurile care le-au mai ramas. Deoarece la mijloc erau si sapte copii, Prefectura a luat legatura cu DGASPC, care i-a preluat pe minori in regim de urgenta. aNoi avem sedinta cu constructorii in fiecare joi, dar ne ducem sa-i verificam zilnic, a declarat Claudiu Serban. Intr-o zi merg eu, in alta subprefectul Constantin Scripat. Sper ca pana pe 15 noiembrie sa avem toate casele terminate”. Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img