Circa o suta de angajati ai Combinatului Amurco au pichetat, miercuri, Prefectura Bacau, pentru a atrage atentia asupra neprimirii salariilor si incertitudinii locurilor de munca. Banii intârzie de trei luni si s-au achitat partial, astfel ca toata suma restanta pe care patronatul o are de achitat muncitorilor, inclusiv salariile compensatorii ale celor trimisi in somaj, se ridica la peste 38 de miliarde de lei vechi.
Liderul sindicatului “Chimfert”, Gheorghe David, a anuntat chiar ca s-ar putea deschide o actiune in instanta pentru plata acestei sume. Singurii care si-au primit la zi drepturile banesti sunt cei sapte muncitori care in luna martie au facut greva foamei in fata pavilionului administrativ.
Luni, la Interagro Bucuresti, grup din care face parte si Amurco, ar fi trebuit sa se discute soarta angajatilor bacauani si a combinatului, insa delegatia care a ajuns acolo nu a gasit pe nimeni din conducere si nu a primit nici un semnal ca problemele ar fi fost puse in discutie macar.
Nu mai au bani de naveta
Nervozitatea angajatilor prezenti, ieri, in fata Prefecturii era evidenta, fiindca au ajuns in stare de disperare. Unii dintre ei si-au pierdut increderea si in sindicatul care le reprezinta interesele. Insa principala problema reclamata este ca nu mai au bani de facturi, de facut naveta la serviciu sau pur si simplu de mâncare. „Am ajuns sa muncim si sa traim pe datorie. Ne-a ajuns cutitul la os”, au reclamat muncitorii.
Un document cu revendicarile lor, cu opozitia lor fata de liberalizarea gazelor si alte probleme a fost elaborat si inmânat prefectului Dorian Pocovnicu, in calitatea sa de reprezentant al Guvernului in teritoriu si in speranta gasirii unei solutii pentru Amurco. In combinat mai lucreaza acum circa 400 de oameni. Miliardarul Ioan Niculae a sistat productia din cauza pretului in continua urcare a gazului, ceea ce a scazut mult profitabilitatea activitatilor pe care le patroneaza.
Prefectul propune un dialog tripartit
Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, a precizat ca Institutia Prefectului a luat act, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social, despre doleantele reprezentantilor Sindicatului Chimfert, ca a facut demersurile necesare catre autoritatile centrale si ca este interesata de soarta salariatilor si a familiilor care depind de aceste locuri de munca.
Prefectul le-a sugerat sindicalistilor sa-si manifeste presiunea sindicatelor si asupra patronatelor din domeniu, „un dialog social eficient neputând avea loc decât in formula Guvern – Sindicate – Patronate.”
Ovidiu Pauliuc
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.