Se implinesc 112 ani de când Regele Carol I a decretat ziua de 29 aprilie ca zi a Veteranilor, la 25 de ani de la Razboiul pentru Independenta de la 1877, ca recunostinta pentru eroismul si jertfele ostasilor români, in bataliile pentru neatârnare.
De atunci, in rândul veteranilor au intrat si supravietuitorii din Primul si Al Doilea Razboi Mondial, dar si invalizii sau urmasii veteranilor, beneficiind astfel de drepturile stabilite prin lege, dar si de respectul intregului popor. Dupa o perioada in care asociatiile veteranilor au fost desfiintate sau supuse unor discriminari, dupa 1990 s-a reconstituit Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, cunoscând o noua configuratie printr-o hotarâre de Guvern, din 2007.
Cu doar o zi inainte de 29 aprilie, la Cercul Militar din Bacau a fost organizata o adunare solemna, pentru marcarea importantei si semnificatiei acestei zile. Au participat veterani de razboi, urmasele veteranilor decedati, invalizi, cadre militare active din Garnizoana Bacau. Au vorbit despre eroismul ostasilor români, despre jertfele lor, g-ral de Flotila (r) Alexandru Leonov, col.(r) Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei “Cultul Eroilor”, prof. dr. Dumitru Zaharia. Din pacate, ne-au spus mâhniti participantii, nici de aceasta data reperezentantii institutiilor statului nu au onorat cu prezenta invitatia.
„Mai suntem putini, insa vom continua sa amintim tarii despre glorioasele fapte de arme, despre eroismul si jertfele armatei române. Ne-am adunat aici sa ii comemoram, sa pastram un moment de reculegere pe cei care nu mai sunt, din 35.000 câti eram in 1990, mai suntem doar 1400”, ne-a spus gen. (r) Alexandru Leonov, presedintele Filialei ANVR “Gen. Eremia Grigorescu” Bacau.
Astazi, de la ora 10, la Cimitirul Central din Bacau, vor avea loc alte doua momente organizate pentru cinstirea veternilor si urmaselor acestora, respectiv depunerea de coroane la Monumentul Eroilor si defilarea Garzii de Onoare, in ritmurile Fanfarei Militare a garnizoanei Bacau.