18 octombrie 2024
ActualitateLiber la credite agricole / Producatorii bacauani se indatoreaza la banci

Liber la credite agricole / Producatorii bacauani se indatoreaza la banci

Investitorii in agricultura au primit unda verde la creditele agricole. Imprumuturile se acorda pentru un an, dupa care producatorii pot sa faca demersuri pentru a obtine subventia din fondurile publice. Sprijinul financiar acordat de stat este cuprins intre 10 si 30 la suta din valoarea creditului contractat.

Producatorii agricoli bacauani care vor credite pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor, dar si pentru achizitionarea puilor de pasare, a bovinelor, ovinelor si porcinelor pentru ingrasat pot beneficia de o subventie de pana la 30 la suta din creditul contractat. aPrin Hotararea de Guvern nr. 276/2008 s-a aprobat nivelul fondurilor publice care se acorda la creditele agricole pentru productiile contractate an 2008. Nivelul fondurilor publice prevazute reprezinta cota procentuala care se aplica la cheltuielile eligibile efectuate din volumul creditelor acordate pentru activitatile curente prevazute de lege”, precizeaza Ghita Burlui, directorul adjunct la Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Bacau. Conform legiuitorului, 10% din valoarea creditului este subventionat de stat pentru culturile de grau, orz si orzoaica, 20% pentru porumb, floarea soarelui, soia, sfecla de zahar si legume de camp, 25% pentru legume din sere, solarii si plantatii viticole, 30% pentru plantatiile de pomi fructiferi, 12% pentru achizitionarea sau producerea puilor de pasare, 15% pentru achizitionarea sau producerea tineretului bovin, ovin sau porcin pentru ingrasat, 15% pentru asigurarea hranei si medicamentelor pentru aceste animale, iar 20% reprezinta alocatia bugetara pentru creditele agricole realizate in scopul asigurarii cu material de populare piscicola si familii de albine.



Bacauanii au contractat credite pentru zootehnie

Pentru a beneficia de acest sprijin financiar producatorii vor trebui sa antocmeasca devize tehnologice pe culturi sau specii de animale, vizate an prealabil de specialistii DADR, iar pe baza acestor devize, bancile comerciale le vor elibera o cerere de credit. Aceasta va fi vizata, la randul ei, de DADR. ampreuna cu cererea si devizul tehnologic semnat, producatorii agricoli vor putea contracta creditul necesar. aan termen de 10 zile lucratoare de la ancheierea contractului cu banca, acesta se va anregistra la DADR”, spune directorul Burlui. Creditele se pot acorda pe o perioada de maxim 360 de zile. Dupa rambursarea integrala a datoriei, producatorii agricoli vor antocmi o documentatie an vederea obtinerii fondurilor publice, documentatie care se va depune la DADR. Nivelul subventiilor este cuprins antre 10 si 30% din volumul creditului. Chiar daca la prima vedere pare multa alergatura, oficialii de la DADR Bacau sustin contrariul. aAceste credite agricole sunt foarte avantajoase. Anul trecut au fost destule persoane din judetul Bacau care au beneficiat de astfel de credite, mai ales pentru zootehnie. Pot sa amintesc aici Agricola International, Aibac-ul Suinprod etc. Dupa achitarea datoriei catre banca, aceste firme au beneficiat de subventia de stat”, precizeaza directorul adjunct al DADR BacauScris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img