19 octombrie 2024
Actualitate„Scartaie-n vant cumpana de la fantana” / Proiecte cu taraita pentru apa...

„Scartaie-n vant cumpana de la fantana” / Proiecte cu taraita pentru apa potabila la sate

Pentru satele romanesti – intrate, si ele, dupa unele vesti an U.E.- anca este valabil versul eminescian, din aSara pe deal”: aScartaie-n vant cumpana de la fantana”. La urma-urmei, de ce ne-am duce antr-un muzeu sa vedem o ciutura agatata de-o cumpana, daca putem sa vedem totul ca pe vremea stramosilor nostri bravi, Decebal &amp Traian? Ca sa fim drepti, am gasit, totusi, trei comune an care primarii au lucrat/lucreaza la proiecte de amenajare a unor retele civilizate de apa potabila.
an comuna Racova, de pilda, proiectul a fost finalizat anca de acum trei ani, pentru localitatile Racova, Iliesi, Gura-Vaii si Letcana. La Racova va fi statia propriu-zisa, cu pompele, dar si statia de epurare. Lungimea retelei dorite este de 36 km. Studiul de fezabilitate este realizat. Atunci, valoarea proiectului era de peste un milion de euro. Pana acum n-a fost gasita sursa de finantare. Primarul Doru Vlad zice: aProiectul este eligibil. Speram ca Ministerul Lucrarilor Publice sa-l aprobe. Cand vreau finalizarea? (rade…). an aceasta toamna…”
La Blagesti, aceeasi situatie. aLucram de zor la proiect, pentru localitatile Blagesti, Valea lui Ion si Buda, reteaua urmand sa aiba aproape 20 km. La sfarsitul acestei luni al vom depune la Ministerul Lucrarilor Publice. Avem si proiect pentru o retea de canalizare. Speram sa obtinem fondurile necesare”, ne-a spus primarul Laurentiu Munteanu.
Pentru comuna Garleni, primarul Valentin Flenchea sintetizeaza astfel situatia: aAvem proiectul realizat pentru apa potabila, an localitatile Lespezi si Garleni. Reteaua va avea vreo 20 km, valoarea preconizata a lucrarilor fiind de peste un milion de euro. Asteptam, cu ancredere, finantarea. Cat priveste reteaua de canalizare, avem un proiect an derulare, pentru 6 kilometri. Deja, 50 la suta din lucrare a fost efectuata”.
an cele trei comune, administratiile locale au derulat multe proiecte de infrastructura, aductiune de gaz metan, reabilitari de cladiri, reamenajari de cursuri de apa nabadaioase etc. Despre Blagesti si Garleni, de pilda, se spune ca au atras, fiecare an parte, resurse financiare, prin proiecte, mai mari decat unele orase. Cu apa potabila ansa, uneori mai este valabil, la vreme de seceta, chiar si versul lui Labis: aCiuturile scot din fantana namol”. Daca romanul tot este nascut poet, probabil ca onor guvernantii vor sa-l lase sa exerseze an domeniul an care e performant…
Scris de Ion Fercu





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img