18 octombrie 2024
ActualitatePilule electorale / Liberalii dau medicamente la tot poporul

Pilule electorale / Liberalii dau medicamente la tot poporul

Celebrele plafoane din farmacii sunt pe cale de disparitie. Cel putin asa a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Pacientii care primesc de la medici retete compensate nu vor mai fi refuzati in farmacii sub pretextul ca s-a epuizat bugetul alocat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Cu toate ca fondurile pentru medicatia compensata nu au fost suplimentate, medicii si farmacistii au primit indicatii sa nu mai ingradeasca accesul bolnavilor la pastile compensate. Cunoscatorii sistemului sanitar sunt siguri ca minunea nu va tine prea mult. Este limpede ca masura anuntata de liberalul Nicolaescu este pur electorala.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca medicamentele compensate vor fi eliberate in farmacii la liber. Plafoanele pentru retetele gratuite si compensate se desfiinteaza, astfel incat bolnavii sa beneficieze permanent de medicamentele necesare. Aceasta prevedere va fi stipulata intr-o hotarare de guvern care va intra in vigoare chiar de la 1 octombrie. Pe plan local, informatia a ajuns numai prin intermediul presei. Oficialii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au ascultat, ca toata lumea, declaratiile ministrului si asteapta precizari in scris de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dupa ce modul de eliberare a medicamentelor compensate se va schimba, Casa de Asigurari nu va putea face prea multe pentru a limita prescrierile si a proteja bugetul. „Daca medicamentele prescrise concorda cu diagnosticul si perioada de boala nu putem contesta decizia medicului si trebuie sa decontam costul tratamentului, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Daca exista dubii cu privire la diagnostic sau la alegerea facuta de medic in privinta tratamentului, singurul care poate analiza este Colegiul Medicilor. Oricum, nu stim mai multe despre aceasta schimbare decat toata lumea. Am ascultat si noi declaratia ministrului, insa asteptam precizari de la CNAS”.



Scepticism printre doctori

Medicii nu au incredere in sistemul care va intra in vigoare in curand si cred ca libertatea nu va dura prea mult. „Cand desfiintezi, la propriu, un plafon ramai descoperit, ne-a declarat dr. George Coneac, medic de familie. Asa se va intampla si in acest caz. Trebuie sa ai o acoperire financiara pentru o asemenea masura. Eu cred ca peste cateva luni se va reveni la situatia de acum. Libertatea de a prescrie 7 medicamente pe o reteta compensata si eliberarea in farmacii fara plafoane nu pot dura prea mult. S-ar putea ca 1 ianuarie sa aduca masuri de limitare a consumului”. Deocamdata, medicii se limiteaza la ironizarea masurii guvernamentale si spun, cu amuzata ingrijorare, ca europenii vor veni sa ia lectii de la guvernantii romani, creatorii sistemului sanitar ideal, in care ploua cu facilitati sociale.

aCornul Abundentei” peste bolnavi

Pomana electorala nu a fost inventata de ministrul Nicolaescu. O alta experienta esuata a fost, in 2004, compensarea cu 90 la suta a costului medicamentelor pentru toti pensionarii. Bugetul a fost atunci dezechilibrat pe o perioada de 6 luni. La Bacau, CJAS deconteaza lunar retete de peste 4 milioane de lei, dar in unele luni, cu suplimentari de fonduri, s-a ajuns la suma record de 6 milioane lei.
Dupa ce a tunat luni de zile cu privire la consumul enorm de fonduri pentru medicamente compensate, ministrul si-a uitat propriile apeluri la cumpatare. Politica liberalilor se bazeaza pe principiul „Scopul scuza mijloacele”. Cei care vor suferi sunt, insa, alegatorii. Dupa ce vor vota, ei vor plati cu varf si indesat generozitatea fara acoperire a guvernantilor.Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img