18 octombrie 2024
ActualitateConflict intre vecini / Legea asociatiilor nu face doi bani in blocuri

Conflict intre vecini / Legea asociatiilor nu face doi bani in blocuri

Pentru Maria Nistor din Buhusi, ultimul an a insemnat un zbucium continuu pentru a recupera o pierdere pe care a suferit-o fara a avea vreo vina. Apartamentul ei a fost inundat, insa vecinul care a facut boacana refuza sa ii plateasca suma ceruta ca despagubire. Femeia este disperata si nu se poate opri din plans. Nimic nu pare sa-l induplece insa pe proprietarul apartamentului in care s-a spart teava de apa. Se pare ca instanta va fi singura in masura sa rezolve acest conflict.

Maria Nistor nu mai are putere sa povesteasca prin ce trece de mai bine de un an. Isi plange munca irosita si se ineaca de furie. „Am tras din greu sa-mi amenajez o locuinta decenta, intr-un bloc de pe strada Republicii, din Buhusi. Pe 3 august 2007, in apartamentul de deasupra celui pe care il detin s-a spart o teava. A curs apa la mine in casa doua zile si o noapte. Mi-a distrus totul, de la pereti la salteaua de pe pat.” Femeia nu era acasa, iar cand s-a intors si-a pus mainile in cap. Mucegaiul se instalase peste tot. A tocmit mesteri zugravi, dar costurile au speriat-o. „M-a costat peste 50 de milioane de lei vechi sa repar totul. A trebuit sa razuiesc peretii, sa schimb parchetul. Si mobila a fost distrusa, dar vecinul nu vrea sa plateasca. Desi este preot, nu s-ar zice, dupa cum ma trateaza”.



aUite ca popa nu plateste!”

Preotul Vasile Cozma sustine ca nu are nicio vina pentru inundatie, desi recunoaste ca teava de apa care s-a spart se afla in apartamentul sau. „Apartamentul nostru nu e locuit. De unde sa stiu eu ca se va sparge teava?” In plus, preotul Cozma declara ca vecina sa nu a avut pierderi atat de mari cum pretinde, iar dupa inundatie si-a amenajat un apartament de lux. „A facut cheltuieli ca plateste popa. Uite ca popa nu plateste. Ii dau 15 milioane de lei vechi, atat. Si asa mi-au spus unii ca e prea mult. Daca nu-i convine, sa aduca evaluator si ne vedem in instanta.”

Vinovatii sunt buni de plata pe hartie

Regulile traiului in comun in imobilele de tip condominiu sunt stricte, dar de multe ori ignorate. Potrivit Legii 230/2007, privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari, proprietarii care nu executa lucrari de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructie si instalatii proprii sunt raspunzatori pentru prejudiciile aduse vecinilor. „Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.” Prevederile sunt clare. Legea nu prevede insa cine stabileste cuantumul pagubei. In aplicarea ei ar trebui sa se implice atat asociatia de proprietari, cat si administratia locala. Nu se inampla asa, iar vecinii ajung sa rezolve neintelegerile la tribunal.

Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img