Județul Bacău a fost puternic afectat de inundații în 2008, dar și în anii trecuți. Una dintre cauze este tăierea ilegală a arborilor, care atinge cote alarmante mai ales pe Valea Trotușului. Din acest motiv, județul Bacău a fost inclus în campania „România prinde rădăcini”, demarată de Realitatea TV. Proiectul a fost lansat ieri, în sala mare a CJ, în prezența tuturor partenerilor.
Consiliul Județean (CJ) Bacău și Consiliul Local (CL) Comănești sunt parteneri ai postului Realitatea TV în proiectul de împădurire care vizează județul nostru și care face parte din campania „România prinde rădăcini”. Proiectul are drept obiectiv plantarea de arbori în trei județe ale Moldovei – Bacău, Neamț și Suceava – și se bucură de sprijinul RNP Romsilva și al organizației „Mai mult verde”. Lansarea a avut loc, ieri, în sala mare a CJ. Au fost prezenți Mihai Tatulici, realizatorul proiectului, Dan Aldea, director adjunct Romsilva, Dragoș Bucurenci, directorul organizației „Mai mult verde”, Dragoș Benea, președintele CJ Bacău, și Viorel Miron, primarul din Comănești. În debut, Dragoș Benea le-a reamintit invitaților de viiturile care au devastat județul în ultimii ani: „În 2004 au fost inundații pe Valea Muntelui, știți bine ce s-a întâmplat la Agăș, în 2005 au fost din nou inundații în Agăș, Asău, Comănești, în 2006 au fost inundații la Săucești, în 2007 a fost secetă, iar în 2008 am avut iar inundații”. Apele Siretului au ieșit din matcă, distrugând 409 case și inundând alte zeci în Săucești, Holt, Prăjești, Furnicari, Filipești. În același timp, zona Agăș – Ghimeș Făget este pentru Romsilva unul dintre „punctele fierbinți” ale României, renumit pentru tăierile ilegale, a afirmat Dan Aldea, director adjunct al RNP. Acestea sunt motivele pentru care județul Bacău a fost inclus în proiect. În Comănești, vor fi plantate foioase pe o suprafață de cel puțin 5 hectare. Acțiunea nu va influența în niciun fel regimul juridic al terenurilor, singura obligație a proprietarilor fiind aceea de a-l exploata în regim silvic.
Campania va începe în pădure
„Elementul cel mai important e că plantarea va fi personalizată”, a declarat Mihai Tatulici. „Fiecare persoană care va planta un arbore va primi o plăcuță cu numele său și va fi proprietarul moral al copacului, va răspunde de el. Chiar dacă pare amuzant că fiecare copăcel va avea un nume, vă asigur că în toate județele plantațiile vor fi păzite până la maturitate”. Proprietarii din Comănești au două motive să se bucure: împădurirea e gratuită, ceea ce nu e puțin lucru având în vedere că i-ar fi costat cel puțin 150 milioane/ha, apoi, pădurea îi va apăra de inundații. Nu vor fi folosiți bani publici, așa că sponsorii băcăuani sunt bineveniți. Acțiunea de la Comănești e programată pe 18 octombrie. „Data nu a fost aleasă întâmplător, ci tocmai pentru că va fi în preajma alegerilor”, a declarat Mihai Tatulici. Politicienii băcăuani și-au anunțat deja intenția de a participa la eveniment, mai ales că fiecare arbore va avea o plăcuță cu numele celui care l-a sădit. Dintre vedete, prima înscrisă e Loredana Groza. Marea grijă a celor implicați e organizarea. Sunt așteptați peste o mie de voluntari pentru care trebuie asigurate gustări, locuri de parcare, ambulanțe, grupuri sanitare, specialiști care să-i instruiască și să-i coordoneze.
Scris de Silvia Pătrașcanu