18 octombrie 2024
ActualitatePolitistii bacauani se considera discriminati

Politistii bacauani se considera discriminati

Judiciaristii vor sporuri salariale ca ale colegilor de la DNA

Cei 121 de politisti judiciaristi din Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, in frunte cu inspectorul sef Stefan Alexa, se considera discriminati fata de colegii de la DNA. In consecinta, judiciaristii au decis sa-si caute dreptatea in justitie si au chemat in boxa acuzatilor Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau si Ministerul Finantelor Publice.



Desi este seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau, Stefan Alexa nu a avut retineri sa se treaca pe lista politistilor judiciaristi considerati nedreptatiti in acordarea unor sporuri salariale. Cum colegii de la Crima Organizata au obtinut drepturile in justitie, judiciaristii din Politie s-au gandit sa urmeze aceeasi cale. In consecinta, 121 de politisti de la IPJ au chemat in judecata Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), IPJ si Ministerul Finantelor Publice. Judiciaristii au solicitat instantei sa oblige aparatii sa plateasca drepturile salariale reprezentand 30 la suta din salariul de baza lunar pe perioada 1 septembrie 2002 – 31 martie 2006, drepturi actualizate cu indicele de inflatie de la data cand trebuiau acordate aceste sporuri si pana la data achitarii efective. In cazul in care nu este posibila actualizarea indicelui de inflatie sa fie obligati primii trei parati la plata dobanzii legale aferente despagubirilor solicitate, calculate de la data de 1 aprilie 2006 si pana la data achitarii efective”. Pe langa aceste pretentii politistii au mai solicitat si cheltuieli de judecata.

Sefii de la Bucuresti nu vor sa auda de bani

Politistii si-au motivat actiunea in instanta prin faptul ca exista discriminare intre ei si judiciaristii de la Directia Nationala Anticoruptie. aOfiterii de politie judiciara detasati la DNA primesc un spor de 30 la suta din salariul de baza lunar. Consideram ca prin neacordarea acestui spor am fost supusi unui tratament discriminatoriu fata de ofiterii de politie judiciara care au beneficiat de aceste drepturi salariale”, s-au plans instantei de la Tribunalul Bacau judiciaristii de la IPJ. Dupa cum era de asteptat, actiunea politistilor bacauani nu a fost primita cu entuziasm de sefii de la Bucuresti. Primul care a reactionat a fost IGPR-ul care a invocat exceptia prescriptiei dreptului la actiune. aActivitatile desfasurate de cele doua categorii de politisti, desi in aparenta sunt asemanatoare, sunt diferite, raportat la nivelul structurii in care politistii isi desfasoara activitatea”, au precizat juristii de la IGPR. Si Ministerul Economiei si Finantelor a invocat atat prescriptia actiunii politistilor bacauani, dar si lipsa calitatii procesuale. Chiar judiciaristii au dovedit ca exista precedent si au anexat la dosar sentinta data in cazul colegilor din Prahova, instanta de la Tribunalul Bacau a respins actiunea. Recursul facut la Curtea de Apel Bacau se va judeca in ziua de 2 octombrie.Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img