Data de 30 aprilie este limita pâna la care anumiti contribuabili au obligatia sa depuna bilantul contabil anual. Astfel, persoanele persoanele juridice fara scop patrimonial, cum ar fi asociatiile, fundatiile sau alte organizatii de acest fel, partidele politice, patronatele si organizatiile sindicale, trebuie sa faca acest demers la Finante pâna la sfârsitul lunii.
In caz contrar, acestea risca amenzi de pâna la 4.500 de lei. Mai au aceasta obligatie si subunitatile fara personalitate juridica, dar cu sediul in strainatate, ale unor firme si ale unor institutii publice din România, subunitatile fara personalitate juridica din România care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si cultele religioase ori altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale. Situatiile financiare depuse trebuie sa fie simple (bilantul, contul de profit si pierdere si notele explicative la situatiile financiare anuale).
De retinut ca persoanele juridice fara scop patrimonial care isi conduc contabilitatea in partida simpla nu au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale. Pentru restul contribabililor pentru depunerea situatiilor financiare, termenul este cel normal, din data de 30 mai. Contribuabilii care au termenul limita de depunere a bilanturilor pe 30 aprilie trebuie sa-si auditeze situatiile, iar conducerea persoanei juridice trebuie sa faca o declaratie scrisa de asumare a raspunderii pentru intocmirea lor.
Bilanturile se pot depune si online de catre cei care au atasata o semnatura electronica extinsa. Situatiile financiare anuale mai pot fi depuse la registratura unitatilor teritoriale ale Finantelor, la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, si pe portalul www.e-guvernare.ro.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.