19 octombrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Victime colaterale

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Victime colaterale

Evenimentele majore care se deruleaza cu repeziciune in Statele Unite ale Ameriicii ma determina sa le acord o cuvenita atentie si in acest comentariu, desigur in detrimentul comentarii evolutiilor din Romania, care poate fi privita drept o victima colaterala a crizei in plina desfasurare din sistemul financiar-bancar american. Personal sunt incredintat ca nu vom asista la o revenire de durata a bursei romane atat timp cat criza din Statele Unite nu va da semne clare de sfarsit. Vestea buna este ca ne putem astepta ca si amplitudinea cresterilor viitoare din Romania va fi cu mult mai mare decat cresterile ce se vor inregistra in SUA, ca un revers al situatiei similare a scaderilor. De aceea cred ca este important sa urmarim cu atentie evenimentele de peste ocean, si sa incercam sa intelegem cat mai bine ceea ce se petrece acolo. Desigur acest demers nu este doar un exercitiu intelectual, ci scopul sau imediat este de a incerca sa anticipam miscarile de la New York, caci ele vor fi transmise imediat, si chiar amplificate, la Bucuresti.
Piata financiara americana a fost zguduita in ultima vreme de mai multe falimente ale unor giganti ce pareau pana de curand infailibili. Cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite s-a petrecut chiar saptamana trecuta. Este vorba despre Washington Mutual, cea mai mare banca americana de economii si imprumuturi. aDin cauza lichiditatilor insuficiente pentru acoperirea obligatiilor financiare, WaMu nu isi mai poate continua operatiunile”, arata un comunicat emis joia trecuta de Office of Thrift Supervision, institutia ce supravegheaza activitatea bancilor de economii. Banca, ce avea active de 307 miliarde dolari si depozite de 188 miliarde dolari, a fost rapid achizitionata de catre JP Morgan Chase pentru suma de 1.9 miliarde dolari. JP Morgan va detine dupa achizitia operatiunilor WaMu 5.410 de sucursale, precum si cea mai mare afacere cu carduri de credit din Statele Unite.
Poate ca nu este lipsit de interes faptul ca acelasi JP Morgan Chase &amp Co a facut cu numai cateva luni in urma o alta achizitie remarcabila: este vorba despre preluarea firmei Bear Stearns, una dintre cele mai mari banci de investitii din SUA, ce a cazut si ea victima crizei creditelor ipotecare.
Pentru o imagine mai completa asupra marilor nume ce au fost deja afectate de criza in SUA, trebuie sa reamintesc ca falimentul bancii Washington Mutual vine la foarte scurt timp dupa ce firmele Fannie Mae si Freddie Mac, cei doi piloni ai pietei creditelor ipotecare din SUA, au fost practic nationalizate, marea firma de asigurari American International Group (AIG) a primit sprijin financiar din partea Federal Reserve, iar cea de a patra -dupa marime- banca de investitii, Lehman Brothers, a dat si ea faliment ca urmare a unor pierderi de miliarde de dolari.
Desigur ca unele voci au comentat reactia total diferita a FED fata de Lehman Brothers (care a fost lasata sa falimenteze) si AIG, care a primit un consistent sprijin financiar. Toma Caragiu ar fi spus aasa e in tenis”, iar Florian Pittis araspunsul prieteni, e vanare de vant”…
Intre timp si miliardarul Warren Buffet, unul dintre cei mai mari investitori la Bursa ai tuturor timpurilor, este interesat de preluarea unor active ale AIG. aO parte a unitatilor va fi de vanzare intr-un an sau doi, iar noi am fi interesati de cateva”, a declarat Buffet. Aceasta investitie a aoracolului din Omaha” nu este singulara, caci acelasi Buffet a anuntat ca vrea sa investeasca 5 miliarde de dolari in banca americana Goldman Sachs, care a primit de curand acordul Fed de a se transforma din banca de investitii in holding bancar.
Aceasta stire reprezinta un alt element important in peisajul actual extrem de tumultos din SUA, si vine sa aduca un plus de stabilitate sistemului financiar-bancar. Practic Goldman Sachs si Morgan Stanley, ultimele doua mari banci de investitii din Statele Unite, vor intra sub supravegherea stricta a auditului FED, trebuind sa se supuna unor noi conditii de functionare. Aceasta anseamna supervizare sporita, dar si rigori de capitalizare mult mai mari. an acelasi timp, profitabilitatea de exceptie a celor doua firme ar putea sa tina de domeniul trecutului. Decizia FED marcheaza sfarsitul modelului traditional al Wall Street, a titrat imediat The Wall Street Journal.
In Statele Unite la ora scrierii acestui articol continuau dezbaterile pe seama planului de salvare a pietei financiare propus de Paulson si sprijinit de administratia Bush. Personal am convingerea ca in urma dezbaterilor se va gasi o solutie de interventie asupra crizei, acceptata atat de democrati, cat si de republicani. Este cat se poate de firesc ca senatorii si deputatii sa nu voteze cu ochii inchisi cheltuirea imensei sume de 700 miliarde de dolari, insa preocuparea comuna fata de amploarea crizei constituie o premiza solida pentru aparitia rapida a unor masuri ferme de stabilizare. Ramane de vazut si care va fi reactia pietelor.

Investitii profitabile tuturor!



Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro , la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.

Scris de Alexandru Finaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img