18 octombrie 2024
ActualitatePeste 1.000 de participanti la bursa absolventilor

Peste 1.000 de participanti la bursa absolventilor

Multi chemati, putini alesi

Dintre cei 1.120 participanti, 850 au absolvit anul acesta o forma de invatamant. Ei au avut de ales dintr-un numar de 1.170 locuri de munca. Pana la urma, insa, au fost selectati pentru angajare 469 someri.



Cel putin in ce priveste participarea somerilor si a angajatorilor, bursa locurilor de munca pentru absolventi, care s-a desfasurat ieri la Casa de Cultura, a debutat cu dreptul. La scurt timp dupa ora 9.00, momentul deschiderii, holul principal a devenit neincapator. Agentii economici, veniti la bursa cu oferta lor de posturi vacante, au fost inconjurati de zeci de tineri, marea majoritate a lor, proaspat iesiti de pe bancile scolii. Printre ei, cei mai multi au absolvit o forma de invatamant preuniversitar dar au fost in numar destul de mare si tineri cu studii superioare. Si daca unii au plecat cu speranta ca, in sfarsit, si-au gasit un loc de munca, altii s-au intors acasa dezamagiti. aEu am terminat facultatea de inginerie in productia alimentara, ne-a declarat Andreea Galben. In domeniul in care sunt eu pregatita sunt foarte putine oferte. Si apoi toata lumea cere experienta. Or, la noi, cei care abia am terminat facultatea, fireste, practica lipseste”. La randul ei, Raluca Santoader are si ea aceeasi nemultumire: aPentru un job bun vor cel putin trei ani de experienta. Si nu gasim in domeniul in care ne-am pregatit. Nu vrem neaparat un loc de munca in meseria noastra, dar pentru un alt post va trebui sa urmam niste cursuri”.

Si angajatorii au nemultumiri

De cealalta parte, unii reprezentanti ai firmelor s-au aratat destul de sceptici ca vor reusi sa gaseasca printre absolventii ce urmau sa se prezinte la bursa vreunul care sa corespunda cerintelor profesionale impuse de meseriile pentru care cautau forta de munca. Ei au fost de parere ca, in general, pretentiile tinerilor sunt mult mai mari fata de ce sunt ei capabili sa faca in meseria in care sunt pregatiti. Una din firmele participante cu oferta a cautat agenti de vanzari, dar spre deziluzia reprezentantului ei, foarte putini tineri s-au aratat interesati de un asemenea job. aPersoanele (somerii – n.n.) sunt putin reticente in momentul cand aud de functia de agent si, mai ales, de vanzari, ne-a declarat Cristina Genes, responsabil cu resurse umane, la o firma de profil. Este o munca grea, dar toti ne vindem meseria, fie ca suntem medici, profesori sau ingineri. Eu cred ca pentru tinerii absolventi ar fi foarte utila o experienta ca agent in vanzari, ca si consultant in servicii clienti, pentru ca acesta este viitorul”.

Nici jumatate
din participanti, selectati

Pentru bursa de ieri, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bacau a contactat 574 agenti economici. Dintre acestia, 126 s-au aratat disponibili sa puna la dispozitia absolventilor nu mai putin de 1.170 posturi vacante. Astfel ca absolventii au avut de ales din sute de locuri de munca in constructii de cladiri, lucrari speciale de constructii, fabricarea articolelor de imbracaminte, comertul cu amanuntul si cu ridicata, industria alimentara, fabricarea de utilaje si echipamente si alte domenii de activitate. Cele mai multe meserii ofertate s-au adresat absolventilor cu studii sub nivelul mediu si celor cu pregatire medie pentru care sunt posturi vacante de confectioner, lacatus, lucrator comercial, zidar si dulgher. Absolventii de invatamant superior au avut de ales dintre meseriile de inginer, economist, inspector, agent de vanzari si consilier financiar. aFata de anii anteriori, cand oferta a fost bogata in domeniul constructiilor si textilelor, acum, lucru foarte imbucurator, sunt destule locuri de munca si in sistemul bancar, al asigurarilor, dar si in zona invatamantului”, ne-a declarat Ioan Silitra, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau. Pana la finalul actiunii, organizata simultan si la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca Onesti, 1.120 someri, din care 850 sunt absolventi, au trecut prin fata angajatorilor prezenti cu oferte de munca pentru a se interesa de acestea. Printre somerii participanti la bursa s-au aflat pentru prima data si patru detinuti din Penitenciarul Bacau si alti cativa din Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare, care mai au noua luni pana la eliberare. Dar sperante de a lucra curand cu contract de munca au mai putin de jumatate dintre somerii prezenti. Din cele 1.120 persoane au fost selectate in vederea angajarii numai 469. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img