18 octombrie 2024
ActualitateMiliarde disparute din bugetul comunei Stefan cel Mare / Spor de toxicitate...

Miliarde disparute din bugetul comunei Stefan cel Mare / Spor de toxicitate si bani de haine la primarie

Primarul din comuna Stefan cel Mare, Ion Vlasie (foto), a intrat in vizorul Directiei de Control Financiar Ulterior (DCFU), dupa ce, in urma verificarii conturilor de executie si a bilantului contabil pentru anul 2007, expertii de la Curtea de Conturi Bacau au constatat mai multe nereguli.

aDupa verificarea modului de calculare si acordare a drepturilor salariale cuvenite angajatilor din administratia locala in anul 2006 s-a constatat ca primarul Ion Vlasie si viceprimarul Ion Raileanu au beneficiat in perioada septembrie-decembrie 2006 de un spor lunar de dificultate in procent de 50 la suta din indemnizatie, adica de 7.908 lei, pentru participarea la lucrarile comisiilor de aplicare a legilor fondului funciar”, se precizeaza in raportul de constatare al Directiei de Control Financiar Ulterior Bacau. aAvand in vedere ca ceilalti membri ai comunei au primit acest spor, mi s-a parut corect sa primesc si eu impreuna cu viceprimarul aceleasi drepturi”, a fost explicatia primarului Vlasie.



Functionarii comunali vor spor pentru solicitarea psihica

Numai ca sirul ilegalitatilor constatate de specialistii de la Curtea de Conturi nu se opreste aici. Expertii contabili sustin ca in perioada mai 2006 – mai 2007 Primaria Stefan cel Mare a achitat nelegal, din credite bugetare, intregului personal, unele sporuri salariale cuprinse intre 10 si 35 la suta, bugetul local fiind prejudiciat de 38.816 lei. Astfel, functionarii din Stefan cel Mare au primit spor de stres si suprasolicitare neuropsihica (10 la suta), un spor de aconditii deosebite vatamatoare” (15 la suta), spor de toxicitate (10 la suta). De asemenea se pare ca in perioada iunie 2005-iunie 2008 s-a acordat nelegal suma de 8.009 lei, reprezentand un spor la salariul de baza al cadrelor didactice care lucreaza in zone izolate. Tot specialistii contabili au concluzionat ca si plata celor 11.797 lei catre personalul didactic cu gradul I a fost nelegala. aStatele de plata pentru personalul didactic si nedidactic sunt facute de secretarul scolii, care a invocat drepturi conform Contractului colectiv de munca incheiat”, spune Ion Vlasie.

Primarul si viceprimarul si-au dat 160 milioane pentru haine

Tot in urma verificarilor actelor contabile, expertii Curtii de Conturi Bacau au descoperit ca primarul Ion Vlasie a platit o amenda de 1.000 lei aplicata de Inspectoratul de Stat in Constructii pentru nerespectarea disciplinei in constructii. aAmenda nu poate constitui o cheltuiala legala care sa fie achitata din credite bugetare”, sustin reprezentantii Directiei de Control Financiar Ulterior Bacau. La randul sau, edilul din Stefan cel Mare spune ca nu s-a gandit ca face o ilegalitate platind amenda din bugetul primariei. aAtat timp cat amenda nu a fost nominalizata pe o anumita persoana din cadrul primariei, am achitat-o din bugetul local”, declara Vlasie. Din cele constatate de specialistii de la Curtea de Conturi, bugetul Primariei Stefan cel Mare a fost subtiat si pentru procurarea de tinute pentru salariati. aIn anii 2006-2007, din bugetul local s-au efectuat plati de 64.180 lei in vederea procurarii a cate doua tinute pentru salariati. Din totalul sumei, 16.621 lei au ajuns la primar si viceprimar”, se precizeaza in raportul DCFU Bacau. De asemenea, suma de 29.655 lei a fost scoasa din bugetul local pentru ajutorarea de sarbatori a salariatilor, pentru cumpararea de medicamente si chletuielile de abonamente, in cazul navetistilor. In consecinta, conducerea Directiei de Control Financiar Ulterior s-a adresat instantei pentru ca primarul Ion Vlasie, un referent superior contabil si directorul scolii din Stefan cel Mare sa restituie prejudiciul si sa fie obligati si la despagubiri civile. Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img